Redactie - 04 maart 2013

Grote coalitie voor ICT-banen: Europese Commissie geeft startschot


Commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft de Europese ICT-bedrijven en overheden alsmede de opleidings- en onderwijssector opgeroepen zich aan te sluiten bij een grote coalitie voor ICT-banen. Naar verwachting zijn er in 2015 in Europa 900.000 vacatures in de sector ICT  en dat probleem moet worden aangepakt. Ondanks de hoge werkloosheidscijfers komen er elk jaar meer dan 100.000 banen in de ICT bij. Het aantal afgestudeerde ICT-ers en hooggekwalificeerde arbeidskrachten met ICT-vaardigheden houdt daarmee geen gelijke tred.

De vicevoorzitters Neelie Kroes (Digitale agenda) en Antonio Tajani (Industrie en ondernemerschap) alsmede Commissieleden László Andor (Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie) en Androulla Vassiliou (Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken) waren vandaag ook aanwezig bij de start van de grote coalitie in Brussel, die deel uitmaakt van het streven van de Commissie om de concurrentiepositie van Europa te versterken.

Voorzitter Barroso licht toe: "De grote coalitie waarvoor we vandaag het startschot hebben gegeven, is van essentieel belang om de Europese economie weer op gang te krijgen en een deel van de 26 miljoen werklozen in Europa aan een baan te helpen. De bedrijven die vandaag hebben toegezegd mee te doen, verdienen een pluim. Als we er samen in slagen om het tij te keren en het stijgende aantal vacatures in de ICT te vullen, zal dat zelfs een impact hebben op de hele economie. We willen ervoor zorgen dat de Europeanen in staat zijn het werk te doen waaruit de volgende ICT-revolutie voortkomt."

Europa kan het zich niet veroorloven dergelijke kansen voor de werkgelegenheid onbenut te laten. De basis voor dit initiatief is gelegd door vicevoorzitter Kroes: zij heeft op het Economisch Wereldforum in Davos technologiebedrijven, overheden, onderwijsinstellingen, de sociale partners, arbeidsbureaus en het maatschappelijk middenveld opgeroepen toezeggingen te doen op het gebied van nieuwe banen, stages, opleidingsplaatsen, financiering voor startende bedrijfjes en gratis onlinecursussen aan universiteiten.

Tijdens die eerste ronde hebben belanghebbenden toezeggingen gedaan en ondertussen hebben meer dan 15 bedrijven en organisaties zich bij de grote coalitie aangesloten. De toezeggingen hebben al een aantal concrete resultaten opgeleverd, waaronder de Academy Cube, een nieuw online-leerplatform voor jongeren, en een nieuwe opleidingsmodule voor installateurs van slimme energienetwerken.

De Commissie is met name uit op toezeggingen op de volgende gebieden:

  • opleidingen die zijn afgestemd op ICT-banen om ervoor te zorgen dat werknemers over de vaardigheden beschikken die het bedrijfsleven nodig heeft;
  • verbeteren van de mobiliteit om ervoor te zorgen dat werknemers met bepaalde vaardigheden op de juiste plek terechtkomen en om een te klein of te groot aanbod op lokaal niveau te vermijden;
  • certificering op basis waarvan werknemers in elk land kunnen aantonen welke vaardigheden ze hebben;
  • bewustmaking om ervoor te zorgen dat de mensen weten dat de digitale sector goede en leuke banen te bieden heeft voor zowel vrouwen als mannen;
  • innovatief leren en onderwijzen om onze onderwijs- en opleidingssystemen uit te breiden en te verbeteren, waardoor meer mensen de vaardigheden waarmee ze kunnen slagen op de arbeidsmarkt.

Voorzitter Barroso deed een beroep op andere bedrijven en organisaties om in de voetsporen van de voortrekkers te treden. Niet alleen de Commissie moet haar duit in het zakje doen, maar het is ook van belang dat alle belanghebbenden actief betrokken zijn bij maatregelen als opleidingen op initiatief van het bedrijfsleven, ondersteuning van arbeidsmobiliteit, certificering van vaardigheden, verbetering van de leerplannen op scholen en universiteiten, bewustmaking en het scheppen van gunstige voorwaarden voor startende bedrijfjes.

Tevens lanceert de Commissie Startup Europe, een uniform platform voor tools en programma's ter ondersteuning van mensen die in Europa met een internetbedrijfje willen beginnen of zo'n bedrijfje willen laten groeien.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!