SAP tuigt team op voor cloud-oplossing Business ByDesign
05-03-2013

SAP tuigt team op voor cloud-oplossing Business ByDesign


SAP Nederland heeft een speciaal team opgetuigd om de cloud-oplossing SAP Business ByDesign aan de man te brengen. Acht specialisten hebben speciale aandacht voor deze oplossing. De dienst is bedoeld voor zelfstandig opererende ondernemingen én voor bedrijven die meerdere nevenvestigingen hebben. Inmiddels zijn er al diverse contracten afgesloten, onder meer met het internationaal opererende marktonderzoeksbureau SKIM uit Rotterdam.

Software-as-a-Service
SAP mikt met SAP Business ByDesign op firma’s die minimaal vijftig gebruikers van bedrijfssoftware hebben en het beheer daarvan niet bij de eigen IT-afdeling willen leggen. Maar volgens Herbert Schut (foto), sales director van het cloud-team in Den Bosch, is er ook vraag naar deze oplossing bij grote multinationals die op de hoofdvestiging een ERP-pakket van SAP hebben draaien, maar op de nevenvestigingen geen SAP hebben geïmplementeerd omdat dit te duur in aanschaf en onderhoud zou zijn, of omdat niet alle functionaliteit daar nodig is. "In dat geval biedt de SaaS oplossing SAP Business ByDesign een uitkomst. Deze cloud-oplossing is helemaal opnieuw geschreven, waarbij er veel aandacht was voor de koppeling met bestaande SAP-producten."

Het voordeel van zo’n ‘satelliet-oplossing’ is dat de bijkantoren en het hoofdkantoor elk op hun eigen manier binnen eenzelfde aanpak werken, waardoor één organisch ERP-landschap ontstaat, aldus Schut. "Ook bij fusies en het afstoten van bedrijfsonderdelen biedt de cloud-dienst voordelen. Het is immers eenvoudiger SAP Business ByDesign te implementeren, dan bijvoorbeeld SAP Business Suite. Volgens Schut duurt het drie weken om gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld de CRM-functionaliteit van SAP Business ByDesign, terwijl het twaalf weken kost om de volledige Software-as-a-Service (SaaS)-functionaliteit te benutten."

Tijd is rijp
De oorspronkelijke versie van SAP Business ByDesign is al in september 2007 aangekondigd. Een paar jaar geleden is de dienst ook in Nederland gepresenteerd, maar nog niet uit volle overtuiging. De grote markten Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn ons kikkerlandje voorgegaan. Dat Nederland nu aan de beurt is, heeft volgens Schut een paar oorzaken.

De belangrijkste lijkt dat destijds de markt voor cloud-diensten nog erg klein was. Sterker nog, er werd niet eens gesproken over cloud, maar alleen over SaaS. Er bestond nog twijfel over deze vorm van automatisering. “Maar nu is de cloud niet meer weg te denken uit het automatiseringsportfolio en is er al veel ervaring mee opgedaan. Ook in Nederland. De tijd is rijp voor SAP Business ByDesign”, stelt Schut.

Maar er zijn meer redenen aldus Schut. "Zo kost het bijzonder veel geld om een ERP-cloud systeem te lokaliseren. Want dat gaat niet alleen over de vertaling van Duits of Engels naar Nederlands, maar vooral over het incorporeren van lokale wet- en regelgeving, en de lokale accounting afspraken. Zelfs voor een groot bedrijf als SAP is het ondoenlijk om die lokalisaties voor elk land meteen door te voeren. Dat Nederland nu aan de beurt is, heeft mede te maken met de aanwezigheid van hoofdkantoren van multinationals in ons land."

Schut wijst op een belangrijk voordeel voor ons land: “Omdat wij nu aan de beurt zijn, kunnen we wel al putten uit de ruime ervaring met SAP Business ByDesign die in de andere landen is opgedaan. We hebben wereldwijd inmiddels al wel meer dan 1.100 klanten. En dat terwijl de veertig jaar ervaring met automatisering van bedrijfsprocessen bij SAP al in SAP Business ByDesign is gestopt.”

Functionaliteit
De oplossing is mede bedoeld voor middelgrote bedrijven die niet het intensieve implementatietraject van een lokale ERP-oplossing willen doorlopen, maar toch willen beschikken over de functionaliteit. Zij zijn vaak vastgelopen in het werken met spreadsheets en het handmatig bijhouden van allerhande zaken. Overzicht ontbreekt en het doen van analyses is een onmogelijkheid of levert de verkeerde uitkomsten, omdat verschillende bron data de ronde doen. Bij het handmatig werken ontstaan vaak fouten.

Softwarelicenties
SAP Business ByDesign is geheel nieuw gebouwd en bevat standaard moderne aspecten zoals Service Oriented Architecture (SOA), ingebedde analysemogelijkheden en mobiliteit. Verder gelden de gangbare voordelen van een cloud-oplossing: geen investeringen vooraf (in softwarelicenties en hardware), schaalbaar en flexibel. Iemand kan beginnen met bijvoorbeeld HRM en orderverwerking. En later besluiten klantbeheer of projectmanagement eraan toe te voegen. Uit onderzoek van Aberdeen Group blijkt dat vooral het kostenaspect voor veel bedrijven de reden is om zich te wenden tot een cloud-oplossing. Gevolgd door de aversie om de eigen IT-afdeling met het beheer ervan te belasten. Ook speelt mee dat een groot aantal organisaties de strategie volgt om bedrijfsactiviteiten die niet tot de kernactiviteiten behoren, uit te besteden.

Best practices
Schut sprak eerder al over de ervaringen met SAP Business ByDesign die zijn opgedaan in andere landen. "Die kennis op het gebied van financiën, personeelszaken, verkoop, inkoop, klantendienst en logistiek heeft SAP verwerkt in best practices die beschikbaar zijn voor de nieuwe SAP Business ByDesign-klanten. Daarmee krijgen zij de beschikking over gestroomlijnde bedrijfsprocessen. Uit het eerder genoemde onderzoek van Aberdeen Group blijkt dat het gebruik van een ERP-oplossing voordelen oplevert. Bij de ‘best in class’, maar ook zelfs bij de ‘achterblijvers’. Dit loopt uiteen van verminderde operationele en administratieve kosten, minder voorraadskosten, beter inzicht in de bedrijfsprocessen, tot aan betere klanttevredenheid door op tijd te kunnen leveren." Hij wijst er nog op dat SAP Business ByDesign integreert met Microsoft Office, analytics, mobiele apparatuur en middelen om samen te werken (collaboration tools).

Partners
Schut vertelt dat SAP in 2012 is begonnen de samenwerking met de partners op te zetten. Dit was nodig om inderdaad in 2013 volop de schijnwerper te zetten op SAP Business ByDesign en het voor partners aantrekkelijk te maken met SAP verder te werken. Een aantal partners heeft al de eerste trainingen gehad: Accenture, Acorel, Capgemini, Ctac, Conspect, Global Brianforce en Goldfish.

Door: Teus Molenaar

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Software
Software