Schorsing accountant Landis blijft staan
11-03-2013

Schorsing accountant Landis blijft staan


De tuchtmaatregel die is opgelegd aan de accountant van de in 2002 failliet verklaarde IT-distributeur Landis Group N.V. (Landis) blijft gehandhaafd. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) op 7 maart 2013 besloten. Dit meldt rechtspraak.nl.

De accountant, Henk Smits van Ernst & Young, had de jaarrekeningen van Landis over 1999 en 2000 goedgekeurd en mededelingen aan banken gedaan over zogenoemde compliance certificates van Landis. De curatoren van Landis dienden hierover een klacht in. De raad van tucht had deze klacht gegrond verklaard en de accountant voor zes maanden geschorst.

Het CBb oordeelt in het door de accountant ingestelde hoger beroep dat de klacht over de goedkeuring van de jaarrekening 1999 te laat is ingediend en verklaart één onderdeel van de klacht over de jaarrekening 2000 ongegrond. Desondanks handhaaft het CBb de schorsing voor zes maanden, omdat de accountant zeer ernstig tekort is geschoten in zijn controle.

Landis, dat onder leiding stond van Paul Kuiken, had in de jaarrekening over 2000 op diverse posten haar omzet, winst en eigen vermogen onjuist gepresenteerd, waardoor een flatterend en misleidend beeld van de financiële positie van het bedrijf kon ontstaan. De accountant had daarom de jaarrekening niet mogen goedkeuren. Bovendien had hij zijn goedkeuring al gegeven nog voordat de controlewerkzaamheden waren afgerond. Ook heeft hij banken die Landis een lening hadden verstrekt niet goed voorgelicht over de financiële situatie van het bedrijf in 2000 en 2001.

Deze uitspraak is definitief: hoger beroep is niet mogelijk, het CBb is de eindrechter in deze zaak zo meldt rechtspraak.nl.

Door: Witold Kepinski   

 

Terug naar nieuws overzicht