Redactie - 28 maart 2013

Wereldwijde IT-uitgaven dit jaar 3,8 biljoen dollar


Wereldwijd zal dit jaar het bedrag dat wordt uitgegeven aan ICT stijgen met een percentage van 4,1 procent tot 3,8 biljoen dollar, zo voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Hiermee worden eerdere verwachtingen geëvenaard. 

Fiscal cliff
In deze uitgaven wordt rekening gehouden met alle categorieën: hardware, software, diensten en telecommunicatie. Wel blijft die groei preciar, door een aantal onzekere factoren. De analisten van Gartner noemen onder meer de onzekere situatie van de Amerikaanse overheidsfinanciën, die ondanks het recente vermijden van de fiscal cliff invloed blijft houden op de economische situatie. 

Cyprus
Ook de crisis rond Cyprus zorgt ondanks het voorlopige EU-accoord voor onzekerheid. Gartner verwacht wel dat de effecten hiervan niet veel invloed zullen hebben op de lange termijn-trends, en zien dat strategische IT-investeringen door zullen gaan.

De investeringen in IT-apparatuur, zoals PC's, laptops, tablets, smartphones en printers, zullen blijven doorgaan, tot een bedrag van 718 miljard dollar, een groei van 7,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ondanks dat de uitgaven aan PC's niet stijgen, en de uitgaven aan printers zelfs dalen. 

Smartphones
Smartphones zijn de grote drijvende kracht op de hardware-markt. Tegelijkertijd zal d NExus of Forces (mobile, social, cloud en information) zorgen voor aanhoudende investeringen door bedrijven. De uitgaven aan datacenters zullen bijvoorbeeld weeer stijgen met 3,7 procent. 

Software
Enterprise software zal een groei laten zien van 6,4 procent tot 297 miljard dollar. De groei in IT-dienstverlening is bescheiden, met 1,5 proocent tot 918 miljard dolllar. Telecomdienstverlening daalt met 0,4 procent, maar bedraagt dit jaar nog steeds 1,6 biljoen dollar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!