Redactie - 29 maart 2013

Nederland ICT: rapport Rekenkamer vormt steun voor brede inzet ICT Haalbaarheidstoets


Nederland ICT is blij met de conclusies en aanbevelingen van het rapport van de Algemene Rekenkamer 'Aanpak van ICT door het Rijk 2012'. Met name de conclusie dat ICT Haalbaarheidstoetsen zinvol zijn om de kennis van de markt te benutten, is volledig in lijn met het standpunt van Nederland ICT hierover.

5 miljoen als ondergrens
De Algemene Rekenkamer bepleit een laagdrempelige inzet van het instrument. Volgens Nederland ICT zou elk strategisch ICT-project onderwerp van een ICT Haalbaarheidstoets moeten zijn. Als ondergrens voor het toepassen van een ICT Haalbaarheidstoets volgens het principe comply or explain bepleit Nederland ICT een bedrag van 5 miljoen euro. Dit in plaats van de door de minister gekozen grens van 20 miljoen euro.

Nederland ICT ziet het rapport van de Algemene Rekenkamer als steun in de rug voor de samenwerking tussen de Rijksoverheid en het bedrijfsleven. Uit het rapport spreekt erkenning voor de rol die het bedrijfsleven kan spelen bij het verbeteren van ICT-projecten van het Rijk.

In het rapport noemt de Algemene Rekenkamer als oorzaken voor de beperkte toepassing van ICT Haalbaarheidstoetsen de onbekendheid van projectorganisaties met het instrument en de zwaarte die door projectorganisaties eraan wordt toegedicht. Bij een ondergrens van 5 miljoen euro kan een ICT Haalbaarheidstoets volgens Nederland ICT nooit te zwaar zijn.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!