Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
06-04-2013
Deel dit artikel:

Civil Rights Defenders introduceert persoonlijk alarm 'Project Natalia' voor mensenrechtenactivisten


Civil Rights Defenders, de internationale mensenrechtenorganisatie, heeft een persoonlijk alarm geïntroduceerd voor mensenrechtenactivisten. Het alarm, genaamd Project Natalia, maakt gebruik van GPS en social media om binnen enkele seconden na een ontvoering alarm te slaan.

De eerste vijf alarm-armbanden zijn reeds uitgedeeld aan mensenrechtenactivisten. Meer zullen volgen zodra daar extra geld voor beschikbaar is. De Project Natalia armband kan een aanval binnen enkele seconden bekend maken aan een miljoenenpubliek door het gebruik van Facebook en Twitter. De armband gebruikt een mobiel signaal om alarm te slaan bij een aanval en geeft een real-time GPS locatie af van het slachtoffer. Dit signaal wordt direct doorgegeven aan het hoofdkantoor van Civil Rights Defenders. Contacten in de buurt worden ook onmiddellijk geïnformeerd, zodat zij meteen actie kunnen ondernemen. Bovendien wordt er alarm geslagen op social media waardoor volgers ook meteen op de hoogte zijn.

Natalia Estemirova
Het project is vernoemd naar Natalia Estemirova, een mensenrechtenactivist in Noord-Kaukasus, die op brute wijze werd ontvoerd en binnen 24 uur werd vermoord. Dit is een groot verlies dat voorkomen had kunnen worden als de juiste autoriteiten direct op de hoogte waren gebracht van de ontvoering. Met de mogelijkheid om de hele wereld binnen een zeer korte tijd te informeren, oefent het Project Natalia druk uit op de aanvallers. Het feit dat de hele wereld meteen op de hoogte zal zijn van een aanval creëert een virtuele bescherming rondom mensenrechtenactivisten die hun levens wagen. De regimes waarmee de activisten te maken hebben willen namelijk internationale aandacht en kritiek vermijden.

De eerste persoonlijke alarmen zijn uitgereikt tijdens de Civil Rights Defenders Conferentie, die van 2-5 april plaatsvindt in Stockholm. De eerste fase van het project houdt in dat 55 mensenrechtenactivisten in het komende anderhalf jaar worden uitgerust met een dergelijk alarm, mits er voldoende financiële steun is van sponsors en het brede publiek.

“De meesten van ons willen mensen helpen die in gevaar zijn, als wij daar de kans voor krijgen. Deze mensenrechtenactivisten riskeren hun leven voor anderen, zodat zij stemrecht krijgen, hun geloof kunnen uitoefenen of vrijelijk hun mening kunnen uiten. Dit zijn rechten die wij iedere dag als vanzelfsprekend zien. Project Natalia maakt het voor iedereen gemakkelijk om een steentje bij te dragen aan de veiligheid van mensenrechtenactivisten, zodat zij hun cruciale werkzaamheden kunnen voortzetten. Dat kan door ‘fan’ te worden op Facebook, volger te worden op Twitter, of door een donatie”, aldus Robert Hårdh, Executive Director van Civil Rights Defenders.

Voor meer informatie over Project Natalia kunt u kijken op www.nataliaproject.org

   

Terug naar video overzicht

Tags

Security
Security