Redactie - 09 april 2013

Financiële software SAP en Exact meest ingezet


Van alle Nederlandse bedrijfsvestingen met 50 of meer medewerkers gebruikt bijna 19 procent financiële software van SAP. Ook financiële software van Exact wordt gebruikt op een groot deel van deze locaties, namelijk door 17 procent. Daarmee ligt het gebruik van de top twee leveranciers op ongeveer het dubbele van de nummers drie en vier, respectievelijk Unit4 en Microsoft. In totaal geeft 88 procent van de onderzochte locaties aan dat er gebruik wordt gemaakt van software voor de financiële administratie. Iets minder dan de helft van deze oplossingen wordt gevormd door op zichzelf staande financiële software. Het andere deel van de in gebruik genomen financiële toepassingen bestaat uit financiële modules van een ERP-toepassing. Maatwerkoplossingen voor de financiële administratie komen nog voor bij bijna 6 procent van de locaties. Dit blijkt uit de circa 6.600 interviews die Computer Profile tijdens een marktanalyse heeft gehouden met IT-verantwoordelijken over het gebruik van bedrijfskritische applicaties.

Als gekeken wordt naar de deelmarkten, is te zien dat de vier meest voorkomende oplossingen voor de financiële administratie ieder sterk zijn in een specifiek segment. Zo is bij locaties van Multinationals en Fortune500 bedrijven SAP veruit de meest voorkomende financiële oplossing (45 procent). Bij National Enterprises (250-2.500 medewerkers) is dat 17 procent, in het publieke domein is dat 13 procent en bij medium sized businesses is dat 9 procent. Exact kent haar sterkste positie bij instellingen uit de publieke sector, waar een kwart van de locaties Exact gebruikt. Ook de bedrijven uit het segment medium sized businesses gebruiken bovengemiddeld vaak Exact, namelijk 1 op de 5 locaties. Microsoft komt, met 13 procent, het sterkst naar voren bij bedrijfsvestigingen uit het segment National Enterprises en medium sized businesses (11 procent). UNIT4 kenmerkt zich doordat het gebruik binnen de diverse segmenten het dichtst bij elkaar ligt. Zowel bij Multinationals, National Enterprises, als publieke instellingen geeft 10 procent van de locaties aan dat er gebruik wordt gemaakt van UNIT4.

Het gebruik van oplossingen uit de cloud voor de financiële administratie is nog zeer beperkt. Binnen de doelgroep ligt het gebruik van oplossingen uit de cloud op 3 procent van de geïnventariseerde financiële oplossingen. Veruit de meeste financiële pakketten draaien op eigen locatie (57 procent). Daarnaast draait 29 procent van de gebruikte financiële software op het hoofdkantoor of een zusterlocatie (remote). Ongeveer 1 op de 9 van de geïnventariseerde financiële toepassingen draait in een datacenter van een externe dienstverlener.

De meeste financiële pakketten die worden gebruikt vanuit de cloud zijn van Exact (16%). 14 procent is van AFAS, 12 procent van UNIT4 en 7 procent is financiële software van TBlox. Ook Twinfield vormt 7 procent van de financiële cloud-oplossingen.

HR-software
Ongeveer driekwart van de onderzochte bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers geeft aan dat er gebruik wordt gemaakt van HR-software. Voor HR-software geldt dat ongeveer de helft van de gebruikte oplossingen onderdeel is van een ERP-toepassing, de andere helft betreft niet-ERP-gerelateerde HR-software. De oplossing die het meest wordt aangetroffen is de HR-oplossing van RAET. Bijna 12 procent van alle locaties geeft aan HR-software van deze leverancier te gebruiken.

Veruit de belangrijkste gebruikersgroep van de software van RAET zijn instellingen uit de publieke sector. Bij 28 procent van alle onderzochte locaties bij de overheid, het onderwijs of de zorgsector wordt RAET HR-software gebruikt, het zwaartepunt ligt bij de zorginstanties. Oplossingen van ADP worden gebruikt door 9 procent van de bedrijfsvestigingen. ADP wordt bovengemiddeld aangetroffen bij locaties in het segment National Enterprises (14 procent) en medium sized businesses (11 procent). AFAS komt het sterkst naar voren in het commerciële segment. HR-software van SAP en Centric wordt het meest gebruikt bij Multinationals & Fortune 500 locaties.

HR-software wordt relatief vaak afgenomen in SaaS-vorm. Waar dat voor financiële software maar 3 procent van alle financiële applicaties betreft, is dat voor HR-toepassingen 13 procent. Om precies te zijn: 18 procent van de HR-toepassingen bij publieke instellingen, 11 procent bij locaties van Multinationals en Fortune 500 bedrijven, 12 procent bij locaties uit het segment National Enterprises en eveneens 12 procent bij medium sized businesses. Als gekeken wordt naar het totaal van de HR-oplossingen uit de cloud dan vormt RAET hierin met 40 procent de grootste groep, gevolgd door ADP met 21 procent, AFAS met 8 procent en SD Worx met 3 procent.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!