Redactie - 12 april 2013

PC-verkoop daalt drastisch in eerste kwartaal 2013


De wereldwijde verkoop van pc's is in het eerste kwartaal van 2013 aanzienlijk gedaald zo melden onderzoeksbureaus IDC en Gartner. Er is wel een lichtpuntje: de verkoop van zakelijke pc's neemt toe.

Tablets zijn in trek, pc's steeds minder. In het eerste kwartaal van 2013 werden volgens IDC 76,3 miljoen pc's verkocht, een daling van liefst 14 procent. Een jaar eerder werden er 88,6 miljoen eenheden verkocht. Onderzoeksbureau gartner spreekt ook van een slecht kwartaal waarbij 79,2 miljoen pc's werden verkocht.

Zo'n sterke daling is in 20 jaar niet gebeurd. Dat komt doordat mensen, naast dat ze meer tablets kopen, niet warmlopen voor Windows 8 aldus IDC. Verder is er nog niet veel innovatie te bespeuren in pc's aldus IDC.

Window 8 redt niet
Microsoft kan met zijn Windows 8 besturingsprogramma de PC-markt niet redden. Daarnaast bevinden HP en Dell in een optimalisatieproces dat ook niet echt helpt aldus IDC. HP is marktleider maar zag de verkoop dalen. Lenovo groeide verder doordat veel Chinezen een pc kochten.

Lichtpunt
Een lichtpuntje is de zakelijke pc markt, die goed is voor 50 procent van alle pc-verkopen. Er werden meer zakelijke pc's verkocht omdat bedrijven oude pc's vervangen.

EMEA
De verkoop in de EMEA-regio viel ook terug. volgens Gartner zijn Ultrabooks nog te duur en zijn ze pas in trek als de prijs daalt en als Intel’s 'Haswell' processor is gearriveerd. In de tweede helft neemt de vraag naar touchscreens en Windows 8 toe, aldus Gartner. HP en Acer zagen de verkoop aanzienlijk teruglopen. Voor Dell en Asus gold dat minder. Lenovo wist in de EMEA-regio te groeien. Kijk voor meer details en marktaandelen hier.

Door: Witold Kepinski  

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!