Redactie - 26 april 2013

Computerlinks krijgt boete voor levering BlueCoat snuffel appliances aan regime Syrië


Distributeur Computerlinks krijgt van de Amerikaanse overheid een boete van 2,8 miljoen dollar voor de levering BlueCoat appliances aan het regime in Syrië van president Assad. Momenteel woedt daar een bloedige burgeroorlog. Er geldt een handelsblokkade voor dergelijke apparatuur waarmee burgers op het internet kunnen worden gecontroleerd.

BIS
De afdeling van Computerlinks ZFCO in Dubai leverde Blue Coat Systems ProxySG 9000 security appliances aan het regime van Assad in Syrië. Deze appliances waren oorspronkelijk bestemd voor Irak. Het US Department of Commerce's Bureau of Industry and Security (BIS) is daar niet blij mee en heeft een boete aan Computerlinks opgelegd.

Blue Coat, leverancier van security appliances is in trek bij autoritaire regimes die het altijd niet even nauw nemen met mensenrechten, censuur en spionage van eigen burgers. Dit meldt Citizen Lab op basis van een eigen onderzoek met de Shodan computer search engine. Hierbij is het gebruik van Blue Coat producten letterlijk in kaart gebracht.

ProxySG en PacketShaper
 
Blue Coat oplossingen heeft twee belangrijke producten. Ten eerste ProxySG die ongewenste content filtert en versleutelde berichten onderschept met SSL inspection services. Ten tweede is er PacketShaper (foto) die de inhoud van netwerkverkeer analyseert en besnuffeld. Deze oplossingen kunnen ook worden ingezet voor het controleren van burgers. Ook ontdekte Citizen Lab eerder dat Blue Coat wordt gebruikt in Burma, waar decennialang burgers zijn vervolgd.

PacketShaper Citizen Lab heeft 61 Blue Coat ProxySG apparaten en 316 Blue Coat PacketShaper appliances ontdekt in landen met een autoritaire achtergrond zoals China, Egypte, Saoedi Arabië, de UAE, Irak, Rusland, Afghanistan, Bahrein en India.

Citizen Lab hoopt dat Blue Coat naar aanleiding van het onderzoeksrapport telco's en service providers er op wijst dat overheden niet zijn apparatuur mag inzetten waarbij mogelijk mensenrechten worden geschonden. Het hele onderzoek is te lezen in 'Planet Blue rapport'(PDF).

Door: Witold Kepinski


Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!