Redactie - 07 mei 2013

Toch mobiel bellen en sms'en bij storing


Mensen kunnen bij lange storingen toch mobiel bellen en sms’en. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben afgesproken dat ze elkaars telefoon- en sms-verkeer tijdelijk overnemen bij grote storingen.

Dat maakt minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag bekend bij de Europadag in Den Haag waar hij met eurocommissaris Neelie Kroes en ondernemers spreekt over wat er moet gebeuren om Nederland voorop te laten lopen op ICT-gebied.

Kamp verwacht dat de aanbieders van mobiele telefonie eind dit jaar gebruik gaan maken van elkaars netwerk. Deze zomer wordt het zogeheten "regionale roaming'' getest. De minister is blij met de gemaakte afspraken. "Nederland is één van de weinige landen met een dergelijke voorziening.''

Vooralsnog zijn alleen afspraken gemaakt over mobiele telefonie en sms'en. Met de telecomaanbieders gaat Kamp bekijken of het nodig en mogelijk is ook mobiel internet over te nemen tijdens een grote storing waarbij zeker 500.000 klanten in een regio worden getroffen. Die storing moet naar verwachting langer dan 3 dagen gaan duren.

In een brief aan de Tweede Kamer wijst de minister erop dat het overnemen van mobiel dataverkeer complex is, omdat dit 'veel meer capaciteit vraagt van het mobiele netwerk van de operator die de klanten overneemt'. "De kans op uitval van het gehele mobiele communicatienetwerk van die operator wordt hierdoor groter waarmee de oplossing een averechtse werking kan hebben.'' Bovendien is er op steeds meer plaatsen wifi, waardoor er toch gegevens kunnen worden uitgewisseld, stelt Kamp.

KPN, T-Mobile en Vodafone gingen om tafel nadat veel Vodafone-klanten in april 2012 dagenlang niet konden bellen, sms'en internetten. De storing ontstond toen door een brand in Rotterdam een van de grootste netwerkcentrales van Vodafone uitviel.

  

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!