Tintri biedt VMstore hybride flash/disk storage in gevirtualiseerde omgevingen
11-05-2013
Deel dit artikel:

Tintri biedt VMstore hybride flash/disk storage in gevirtualiseerde omgevingen


De Amerikaanse storage specialist Tintri is sinds eind 2012 actief in de Benelux met zijn VMstore hybride flash/disk oplossingen voor gegevensopslag in gevirtualiseerde omgevingen. De oplossingen zijn geschikt voor server of desktop virtualisatie en een mix hiervan.

Niels Roetert (foto), verantwoordelijk als Systems Engineer Tintri BeNeLux & Northern Europe, zegt dat resellers een goede boterham kunnen verdienen met de Tintri oplossingen die verkrijgbaar zijn via distributeur Zycko in Amsterdam. “De voornaamste redenen voor partners om naar Tintri te kijken zijn de eenvoud, kracht en integratie met de VMware hypervisor. Hierdoor kunnen virtualisatie projecten sneller worden uitgevoerd en neemt de kans op succes toe."

Kieran Harty, CEO van Tintri, zegt dat zijn oplossingen passen in een software defined datacenter. Centraal staat hier netwerken en virtualisatie, maar volgens Harty is efficiënte en kosteneffectieve opslag nodig van data in virtuele omgevingen. “Tintri levert hierbij een appliance die bestaat uit SSD’s en harde schijven, voorzien van een eigen besturingssysteem en filesysteem. De appliance heeft functies zoals snapshots en cloning van VM’s. Hierbij wordt een virtuele machine (VM) als object beschouwd die eenvoudiger en kosten efficiënter te beheren is. De storage communiceert direct met een VM, dus niet met een LUN of filesysteem.” Tevens is de Tintri appliance energiezuinig, aldus Harty die zegt dat er wereldwijd vele tienduizenden VM’s op Tintri appliances zijn uitgerold.

vDisk
Volgens Roetert is een Tintri oplossing snel te installeren. “De implementatie vindt in minuten plaats en de eerste VM's binnen een half uur kunnen profiteren van onze functionaliteit. De performance van een Tintri appliance met betrekking tot IO's per seconde ligt tussen de 50.000 en 75.000, afhankelijk van de lees/schrijf verhoudingen. Daarnaast is de gemiddelde latency (vertraging) over alle VM's op een Tintri appliance een milliseconde of minder, in tegenstelling tot 12ms of meer bij traditionele oplossingen. Door een slimme implementatie van Quality of Service per VM/vDisk zijn wij in staat om latency gevoelige Desktop VM's (1.000 stuks) en bandbreedte gevoelige Server VM's (honderden) op onze appliance te combineren. Dit alles in een enkele 3U appliance, met een bruikbare capaciteit van 13.5TB, 600Watt, 2050BTU/hr. Een traditioneel systeem zou honderden disks vereisen en daardoor veel meer stroom verbruiken en warmte produceren.”

VM-aware
Door de integratie van Tintri met de VMware hypervisor (Microsoft Hyper-V wordt momenteel ontwikkeld), is Tintri in staat om per virtuele server of zelfs virtuele disk gegevens te presenteren, aldus Roetert. “Je kunt dan denken aan performance en latency, maar ook lees en schrijf verhoudingen, niemand anders doet dit. Tevens kunnen we snapshots, clones en replicatie per VM/vDisk uitvoeren."

Desktop virtualisatie

Daarnaast zijn er een aantal handigheden als bijvoorbeeld het aangeven hoeveel vrije capaciteit er nog is, maar ook het aangeven hoeveel performance er nog beschikbaar is, aldus Roetert. ""Een compact, krachtig en eenvoudig systeem dus, dat resellers en systeem integratoren in staat stelt om projecten sneller en succesvoller uit te voeren, ook niet hardware partijen. Grote successen zijn inmiddels geboekt in test en ontwikkel omgevingen waar veel kopieën van productie VM’s snel en efficiënt moeten kunnen worden gemaakt. Maar ook in desktop virtualisatie projecten, waar nieuwe VM’s enorm snel kunnen worden gecreëerd en de gebruikers een ultrabook performance ervaren. Databases van 1TB die door inline deduplicatie en compressie worden gereduceerd tot 100GB en volledig op SSD worden geplaatst."

Door: Witold Kepinski


Terug naar nieuws overzicht