Redactie - 14 mei 2013

Kritische gegevens steeds vaker opgeslagen op smartphones


Smartphones nemen steeds vaker de rol op zich die traditioneel was weggelegd voor de pc of laptop. Hoewel dit geweldig nieuws is voor de productiviteit van de medewerker laat een recent onderzoek, uitgevoerd door TNS Infratest in opdracht van beveiligingsleverancier Kaspersky Lab, zien dat het vanuit beveiligingsoogpunt minder goed nieuws is.

 Uit het onderzoek blijkt dat 82% van de ondervraagde IT-managers in kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen aangeeft dat er binnen de organisatie gebruik wordt gemaakt van smartphones. Slechts 13% van de ondervraagden beschouwt de potentiële implicaties van verlies of diefstal van smartphones verwaarloosbaar, omdat alle data opgeslagen op de apparaten versleuteld is. Daar staat echter tegenover dat 12% niet eens weet wat er aan zakelijke data op de smartphones van medewerkers staat. En 29% van hen meent dat er zoveel waardevolle bedrijfsgegevens zijn opgeslagen op smartphones, dat eventueel verlies of diefstal de zakelijke integriteit ernstig in gevaar zal brengen.

Hoewel Europees gezien bijna de helft van de ondervraagde IT-managers aangeeft dat zij aanzienlijke of catastrofale schade zouden leiden door verlies van data op de smartphone, blijkt uit het onderzoek* dat Italië tot de meest bewuste landen behoort. Algemeen gesproken lijken respondenten in Zuid-Europese landen meer waarde te hechten aan gegevens op smartphones, terwijl Noord-Europese landen minder bezorgd zijn. In Spanje verwacht 53% significante of catastrofale schade.

"De almaar groeiende mogelijkheden van smartphones vereenvoudigen onze levens op talloze manieren. Het 24/7 binnen handbereik hebben van e-mails, belangrijke documenten en contactgegevens verhoogt de productiviteit en helpt downtime onder medewerkers te minimaliseren, zoals tijdverlies tijdens een reis", aldus Martijn van Lom, algemeen directeur Benelux en Nordic bij Kaspersky Lab. "Waar we echter onvoldoende over nadenken, is het gemak waarmee waardevolle hulpmiddelen zoals smartphones en tablets kunnen worden verloren in de trein of op de luchthaven, of gestolen door zakkenrollers, waardoor een schat aan bedrijfskritische informatie in handen valt van potentiële cybercriminelen. We zien kortom dat men zich veel minder bewust is van de potentiële risico's van mobiel werken ten opzichte van de potentiële voordelen, en het is tijd om dit aan te pakken en in evenwicht te brengen."

Oplossingen
Mobile Device Management-oplossingen bieden een verscheidenheid aan opties om controle te houden over apparaten die zich buiten de grenzen van het bedrijfsnetwerk bevinden. Dataversleuteling op apparaten is een van de meest effectieve maatregelen, maar moderne oplossingen bieden ook functies zoals het op afstand wissen van gegevens en GPS-opsporing van verloren apparaten. Oplossingen, zoals Kaspersky Lab's onlangs geïntroduceerde Kaspersky Endpoint Security for Business, laten IT-managers op afstand alle apparaten in het bedrijfsnetwerk beheren, inclusief de hierop vastgelegde gegevens, allemaal vanuit een enkel management dashboard.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!