ICT Automatisering (ICT) en gConcepts ontwikkelen stadsvervoer concept
30-05-2013
Deel dit artikel:

ICT Automatisering (ICT) en gConcepts ontwikkelen stadsvervoer concept


ICT Automatisering (ICT) en gConcepts, de onderneming die zich inzet voor het ontwikkelen en uitvoeren van milieuvriendelijke vervoersconcepten, slaan de handen ineen bij de ontwikkeling van een stadsvervoer concept. De overeenkomst tussen ICT en gConcepts houdt in dat ICT het platform ontwikkelt die de verbinding tussen het voertuig en de stadsinfrastructuur tot stand brengt.

Deze zogenaamde vehicle-2-infrastructure Telematics oplossing is de basis om de voertuigen te integreren in haar directe omgeving zodat deze kunnen worden voorzien van allerlei on-demand gebruiksgemak (optimale routing, informatie, entertainment) en andersom altijd positie-informatie bekend is om zo efficiënt mogelijk elektrisch te vervoeren, aldus de twee partners.
 
Het verschil met de bestaande elektrische vervoeroplossingen is dat gConcepts haar oplossingen afstemt op de behoefte binnen een stad, met daarin passende features, zonder het voertuig onnodig sneller, zwaarder en dus duurder te maken. Dit betekent dat volledig elektrisch personen- en goederenvervoer voor een aantrekkelijke tarief aangeboden kan worden zonder de luchtkwaliteit aan te tasten. gConcepts heeft al lichte elektrische voertuigen rijden in Den Haag en Amsterdam voor personenvervoer over korte afstanden, daarnaast worden de voertuigen in enkele steden ingezet om maaltijden en pakketten te bezorgen. De bedoeling is dat dit de komende jaren verder gaat groeien.

Eeuwke Wielinga (foto), Sales Director ICT Automatisering, Automotive: “Voertuigen zullen in de toekomst een geïntegreerd netwerk vormen waarmee wij als industrie samen in de gelegenheid worden gesteld om de problemen op het gebied van verkeersopstopping, vervuiling en mobiliteit aan te pakken. Het voertuig zal meer en meer interactie krijgen met de infrastructuur en met andere voertuigen om optimaal vervoer mogelijk te maken, bijvoorbeeld automatisch volgen met ontwijken van verkeersopstoppingen. Onze ervaring en kennis direct vanuit voertuig oplossingen naar de infrastructuur toe en andersom: vanuit cloud oplossingen naar het voertuig toe, komt goed van pas om het groene vervoer van gConcepts te voorzien van een Telematics oplossing.”

Vorig jaar kondigde ICT haar samenwerking met GreenFlux aan. Het betreft hier een platform waarmee het laadpunten netwerk voor elektrisch vervoer opgezet en beheerd gaat worden.

Door: Witold Kepinski

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Innovation