Redactie - 30 mei 2013

Synergy recap: Citrix lost beloftes in


De gebruikersconferentie Citrix Synergy, die afgelopen week in Los Angeles plaatsvond, stond voornamelijk in het teken van virtualisatie voor mobiele apparaten en Windows-as-a-cloud. Citrix loste daarmee belangrijke beloftes in die de leverancier op eerdere conferenties had gedaan.

‘Mobile is het keyword’, verkondigde Citrix-CEO Mark Templeman (foto) in zijn flitsende presentatie in de bomvolle Anaheim Arena. ‘Maak je onderneming mobiel door desktops, programma’s en bedrijfsdata toegankelijk te maken via smartphone en tablet.’ De leverancier presenteerde XenMobile Enterprise Edition, een uitgebreid pakket waarmee ondernemingen hun mobile workforce kunnen beheren en bedienen. Afgelopen najaar meldde het bedrijf al bezig te zijn met een dergelijk pakket.

Zenprise
XenMobile Enterprise is gebaseerd op Zenprise, dat in december werd overgenomen door Citrix. Het omvat behalve mobile device management (MDM) mogelijkheden om mobiele applicaties te integreren in de zakelijke werkomgeving en ze elk, al dan niet via micro-VPN, beschikbaar te maken. Een onderdeel van het pakket is Worx, een lijst van zakelijke toepassingen voor beveiligd e-mailen, websurfen en online samenwerken. Organisaties kunnen hun eigen toepassingen aan deze lijst toevoegen door ze via een speciale software development kit (SDK) geschikt te maken voor Worx.

XenDesktop 7
Citrix presenteerde ook XenDesktop 7. Met deze nieuwe versie van zijn desktopvirtualisatie-tool lost het bedrijf een andere belofte in: Windows-programma’s handzamer maken voor mobiele werkers. Precies een jaar geleden, op Synergy 2012, meldde Citrix hiervoor project Avalon te zijn gestart.

Belangrijkste vernieuwing in XenDesktop 7 is de mogelijkheid om Windows-programma’s om te zetten naar een formaat dat gebruik op smartphone of tablet makkelijker maakt. Veel Windows-programma’s zijn namelijk niet handig te gebruiken op smartphones en tablets. Je moet veel zoomen en scrollen, wat de gebruikerservaring meestal niet ten goede komt. Overigens is Microsoft met Windows 8 tegemoet gekomen aan deze klachten.

Toekomst van XenApp
Op Synergy werd ook druk gespeculeerd over de ongewisse toekomst van Citrix XenApp, het product om bestaande desktopprogramma’s beschikbaar te maken in een gevirtualiseerde en centraal beheerde omgeving. De speculatie werd aangewakkerd door de aankondiging van feature pack 2 van de huidige versie 6.5, terwijl iedereen een volledig nieuwe versie 7 verwachtte. Ook het feit dat in XenDesktop 7 de zogeheten XenDesktop App Edition is verwerkt, doet veel mensen vermoeden dat XenApp wordt uitgefaseerd. Met de App Edition kun je namelijk ook apps publiceren op gevirtualiseerde desktops. ‘Wat is nu feitelijk het verschil?’, vraagt de toonaangevende analist Brian Madden zich af.

Citrix Synergy 2013 vond plaats van 21 tot en met 24 mei in Anaheim nabij Los Angeles. Er kwamen ongeveer 6500 deelnemers op het evenement af, voornamelijk klanten en Citrix-dienstverleners. Zowel XenDesktop 7 als XenMobile komen beschikbaar in juni 2013.

Door: Diederik Toet 


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!