Redactie - 30 mei 2013

Incentro leidt extra Big Data specialisten op


IT-dienstverlener Incentro is een opleiding gestart om 12 extra Big Data specialisten op te leiden. Onder de noemer “HadoopNights” nemen consultants deel aan deze avondopleiding. Op deze manier wil Incentro haar voorsprong op het gebied van Big Data ontsluiting verder uitbreiden. 

Big Data en BI zijn tot nu toe nog geen succesvol huwelijk. Incentro gelooft dat er 2 dingen moeten gebeuren om Big Data succesvol in te zetten voor BI. Ten eerste moet de business ervan doordrongen raken dat er tegenwoordig nieuwe mogelijkheden zijn voor data-analyse, ver buiten de banen van de traditionele informatievoorziening, waarmee nieuwe kennis kan worden aangeboord. Ten tweede zal de Big Data consultant moeten leren hoe de nieuwe tools in elkaar zitten om nuttige toepassingen te kunnen onderscheiden van luchtkastelen.

“De Big Data dienstverlening heeft een eigen plek verworven binnen de BI vestiging in Nootdorp, omdat wij erkennen dat het een nieuwe expertise is en niet zomaar een nieuwe bronontsluiting van een datawarehouse. Dit is iets voor specialisten met een veel technischer inslag“, aldus Jasper Knulst, Big Data specialist bij Incentro en hoofddocent van de opleiding. “Over niet al te lange tijd zal Big Data via gangbare BI tools worden uitgenut door een brede groep kenniswerkers, maar de integratie is op dit moment nog niet naadloos. Als je nu al voorop wil lopen heb je mensen nodig die Hadoop en NoSQL van binnenuit snappen.“ 

Voor de opleiding maakt Incentro gebruik van eigen gedistribueerde serverarchitectuur waarop  praktijkcases  kunnen worden uitgewerkt. “De Big Data waarmee we gaan werken benadert zowel in  omvang als complexiteit de databronnen die wij bij klanten tegenkomen. Onze Hadoop, NoSQL en Pentaho omgevingen zijn meer dan demo-omgevingen. We kunnen hierop datasets aan die qua complexiteit en omvang de realiteit benaderen“.  

Incentro bereidt zich voor op de toenemende vraag naar Big Data specialisten vanuit de markt. Tot nu toe is Big Data nog te vaak een pure ICT aangelegenheid en dat is precies waar de schoen wringt. Techniek overschaduwt de business value. Door medewerkers op te leiden die technischer zijn dan de gemiddelde BI consultant, maar tegelijkertijd een goede gesprekspartner zijn voor mensen uit de business, kan Incentro deze brug slaan tussen Big Data techniek en nuttige Big Data toepassingen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!