Redactie - 01 juni 2013

'Hardware is klaar voor big data'


Je kunt nog zulke snelle processors maken maar als de software niet optimaal gebruik weet te maken van alle functies, dan heb je nog niks in handen. “Om die reden werken onze knappe koppen nauw samen met de softwarehuizen. We hebben een gemeenschappelijk belang dat uiteindelijk de eindgebruiker moet dienen”, stelt Matty Bakkeren, Technical Account Manager (ETS) bij Intel.

Een voorbeeld is de in-memory database HANA van softwarebedrijf SAP, plus de programmatuur die razendsnel analyses kan uitvoeren op al die data. Ook de andere BI-leveranciers zijn bezig dergelijke flitsende oplossingen te ontwikkelen. Bakkeren komt met een overzicht van de chips die Intel tegenwoordig in zijn portfolio heeft. Neem de Xeon E7. Het wordt even technisch, maar daarna, belooft hij, komen de praktijkvoorbeelden. "De Xeon E7 heeft in een HP DL980 machine bijvoorbeeld acht processoren aan boord met elk tien kernen. Door het gebruik van hyper-threading heeft de computer in totaal de beschikking over 160 kernen. Bij hyper-threading technologie bevat één enkele processorkern twee logische processoren die de cache en externe interfaces delen."

Dat is nogal wat, vervolgt Bakkeren. "Maar dan moet je natuurlijk wel software hebben die optimaal met zoveel rekenkracht weet om te gaan. Die weet dat al die kernen tot zijn beschikking staan, om te voorkomen dat bepaalde kernen niks staan te doen terwijl er wel werk ligt, maar de software niet weet hoe hij die kernen efficiënt moet aanspreken. De Xeon E7 beschikt ook nog eens over RAS-functionaliteit: Reliability, Availibilty and Serviceability. Deze RAS Functionaliteiten heeft de Xeon E7 geërfd van het Intel Itanium platform dat vooral wordt gebruikt in de non-stop servers van HP."

Versleuteling
Met big data kun je hele goede dingen doen, maar het kan ook mis gaan. Zoals je een mes prima kan gebruiken om brood te snijden, maar je wel moet oppassen dat je jezelf of een ander niet verwondt. Intel probeert de scherpe kantjes eraf te halen. “Het is een tweesnijdend zwaard”, zegt Bakkeren. “Zo wil je niet dat jouw gegevens in de verkeerde handen vallen. Maar bij big data gaat het om enorme hoeveelheden data die verwerkt dienen te worden. Vaak zien mensen dan de keuze tussen performance, de verwerkingssnelheid, en veiligheid. Beveiliging is toe te passen door alle gegevens versleuteld op te slaan, maar normaal gesproken kost encryptie computertijd en die wil je niet missen bij verwerking van alle gegevens. Daarom hebben wij encryptie acceleratie verwerkt in de hardware. Dit zit in de Intel Xeon E7. Evenals de Trusted eXecution Technologie. Die zorgt voor het beschermen van geheugenlocaties en het controleren van de integriteit van firmware, hypervisors en virtual machines. Om dit mogelijk te maken is wel extra software van derden nodig die hier gebruik van maakt. Ook dat bespreekt Intel met de softwareleveranciers. De integratie van de door Intel overgenomen beveiligingsspecialist McAfee draagt bij aan het maken van veilige oplossingen."

Internet der dingen
Bakkeren zegt dat steeds meer apparaten een IP-adres krijgen en dat zij informatie verzamelen en die via internet beschikbaar stellen. “De meest eenvoudige zaken kunnen informatie genereren. Dat kan bijvoorbeeld zelfs een slagboom zijn. Hoe vaak gaat hij open, wanneer, voor welke voertuigen, want de geïntegreerde camera geeft dat door. Als je al die data verzamelt, kun je het parkeerbeleid daarop afstemmen. Dat is voor een bedrijf in de grote steden erg nuttig. Hoeveel eigen medewerkers laat je toe; hoeveel ruimte bestem je voor klanten? Die richtlijnen kun je aan deslagboom doorgeven.”

Mercedes S-klasse
Auto’s, zo gaat hij verder, zijn steeds vaker uitgerust met sensoren. Bakkeren: "Voor gebruik binnen het voertuig maar ook voor gebruik op de weg. De wagen houdt zelf afstand; via het netwerk ontstaat file-informatie. Kijk naar de Mercedes S-klasse die in september 2013 op de markt komt. De S-klasse is een voorloper qua autotechnologie en is een goed voorbeeld van technologieën die straks massaal in massaal auto’s geïntegreerd zal worden. Dit voertuig kan bijvoorbeeld kan zelfstandig rijden en is uitgerust met een arsenaal aan sensoren. De beperking in het gebruik van alle gegevens en analyses daarvan ligt aan onze eigen creativiteit. Een voorwaarde is wel dat de draadloze netwerken goed overweg kunnen met al die gegevens. Onlangs zijn Nick Bauer en Rob Gielen aan de Technische Universiteit Eindhoven gepromoveerd op dit onderwerp: zij hebben een algoritme bedacht dat draadloze netwerken overeind houdt bij een reeks van data afkomstig van verschillende bronnen."

Vooravond van…?
Terwijl Bakkeren vertelt hoe die enorme stromen aan gegevens op gang komen en hoe ze kunnen worden verwerkt, zegt hij dat we nog maar aan het begin staan van big data. “We staan aan de vooravond van….. Ja, van wat? Dat is de million dollar question. Zeker is in elk geval dat er nieuwe bedrijfsmodellen gaan ontstaan. Consument, overheid, commerciële bedrijven en academici krijgen immers toegang tot een datapark waar ze eerst niet in konden komen. Precisielandbouw is een voorbeeld van big data. Door alle gegevens te verzamelen en (real-time) te analyseren is het bijvoorbeeld mogelijk te besparen op meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen door ze heel nauwgezet en gericht toe te dienen. Bakkeren gaat verder met precisiegezondheidszorg. Door een goede analyse van lichaamsfuncties (op afstand) is gerichte medicatie mogelijk. “Er is gewoon veel meer maatwerk mogelijk. Dat vermindert verspilling.”

Retailmarkt
Vooral in de retailmarkt zal big data hoge ogen gooien, vermoedt de Intel-technoloog. “Je kunt een reclamebord uitrusten met camera’s die registreren welke mensen naar de reclame kijken. Analyse van de beelden kan aangeven welke onderdelen van het bord het meest in trek zijn. Software kan bepalen of een man of vrouw naar het bord kijkt, wat ongeveer de leeftijd is. Daar kun je je voordeel mee doen. Een voorbeeld is HSE24, een van de grootste home shopping bedrijven in Europa (vooral Duitstalige landen), vergelijkbaar met Tell Sell op de Nederlandse tv. De onderneming laat filmpjes zien van producten op tv. Tegenwoordig, dankzij big data en de real-time verwerking van reacties van kijkers die binnen komen op het contact center, is het mogelijk om een uitzending te stoppen als blijkt dat de voorraden op zijn, of als blijkt dat niemand koopt. In dat geval kan HSE24 besluiten een ander product op tv te brengen (of op internet of welk ander kanaal dan ook). Dit was voorheen niet mogelijk. Er zijn voorbeelden te over. Het is nu al overduidelijk dat big data de bedrijfsvoering enorm gaat beïnvloeden."

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!