Eric-Jan van Leeuwen vestigt zich met LoginVSI in Silicon Valley
08-06-2013

Eric-Jan van Leeuwen vestigt zich met LoginVSI in Silicon Valley


Login Consultants, een Amsterdamse specialist in desktopvirtualisatie, heeft eind 2012 jaar het onderdeel Login VSI (Login Virtual Session Indexer) verzelfstandigd. Login VSI meet de performance van infrastructuren zoals servers, storage en software voor gecentraliseerde desktop omgevingen. Eric-Jan van Leeuwen (foto) wil dat Login VSI de wereldwijde standaard wordt in het testen van gevirtualiseerde desktop-omgevingen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met grote leveranciers zoals Citrix, VMware, Microsoft en Cisco. Met dit doel opent Van Leeuwen in het hart van Silicon Valley een nieuw kantoor. Dutchitchannel.nl sprak met de gedreven ondernemer over de opkomst van Login Consultants en zijn plannen met Login VSI.

Polonaise
Het succes van Login Consultants loopt parallel met de opkomst van Server Based Computing (SBC) dat begin 2000 ‘los ging’, aldus Van Leeuwen: “Login Consultants bestaat inmiddels meer dan elf jaar. Het is anno 2013 een dynamisch bedrijf dat destijds gestart is in samenwerking met CTO Jeroen van de Kamp. Hij is de bedenker van de vele softwaretools die we overigens vaak gratis beschikbaar stellen. We wilden begin 2000 de beheerspecialist van Citrix software worden. Ik had al ervaring opgedaan als account manager bij ASG de Veer Automatisering, de zusterorganisatie van CDG Europe. Daar liepen we elke dag in polonaise door de gang, de orders waren toen niet aan te slepen. Dat waren de hoogtedagen rond Server Based Computing. Ik verkocht toen heel veel SBC projecten. Maar ik zag toen al dat veel applicaties niet alleen binnen SBC moesten werken, maar ook in hybride omgevingen toepasbaar moesten zijn.Er was bij veel eindgebruikers behoefte aan een onafhankelijke specialist. Toen is Login Consultants opgericht."

Login Consultants is inmiddels uitgegroeid tot dé specialist in Nederland en Duitsland op het gebied van SBC en VDI (Virtual Desktop Infrastructures). Van Leeuwen: "Login Consultants levert op dit vlak advies, mankracht, projecten, managed services en een software omgeving, Automation Machine for Hosted Desktops voor het automatiseren van met name Citrix omgevingen. Met Automation Machine hebben we binnen korte tijd ongeveer 350.000 gebruikers geautomatiseerd. Klanten die Automation Machine for Hosted Desktops recent hebben aangeschaft zijn onder meer: T-Systems, DHL, HvA en KPN.”

Phoenix
Zowel in Duitsland als in Nederland gingen de zaken goed, aldus Van Leeuwen. “.Het inrichten van de vele SBC omgevingen was echter wel een uitdaging. We namen veel mensen aan en hebben toen ook een kantoor in België geopend. We waren in die tijd als bedrijf vrij opportunistisch. In 2004 hebben we bijvoorbeeld DHL als klant binnengehaald, we werden toen ineens ‘global based supplier’. We ondersteunen DHL trouwens nog steeds, in Praag en in Phoenix, Arizona. DHL is al die jaren heel tevreden over onze diensten.”

Rabobank
In 2007 wilden de investeerders cashen. Daarna stapte Rabo Capital, onderdeel van de Rabobank, in het bedrijf. Kort daarna begon de kredietcrisis en dat gaf druk op de winstmarge. In 2010 werd zelfs verlies geleden, waardoor een reorganisatie helaas onvermijdelijk was. 17 van de 80 consultants raakten hun baan kwijt en de vestiging in de Verenigde Staten werd gesloten. Van Leeuwen: “Tussen 2007 en 2011 was het lastig. We gingen toen meer investeren in sales en marketing en dit had gelukkig effect. In 2011, een jaar waarin we veel nieuwe consultancy klanten kregen, zijn we 40 procent gegroeid. In 2012 hadden we ook een goed jaar met de verkoop van software en services. We implementeren, maar ook beheren, steeds meer virtuele werkplekken.”

Écart
De grilligheid van consultancy is berucht in de markt, zo beaamt de directeur van Login Consultants. “Als het economisch tegenzit, dan worden projecten sneller gestopt. In 2012 wilde Rabo Capital eruit. Toen wilden we als management een meerderheidsaandeel hebben, zelf weer aan het roer zitten. Het IT-bedrijf Login Consultants kwam toen deels in handen van de Haagse participatiemaatschappij Écart die een minderheidsaandeel nam. De omzet was in 2011 al gegroeid naar 17 miljoen euro. In 2012 werd een omzet van ongeveer 20 miljoen euro gehaald. Het bedrijf is verder winstgevend. Van Leeuwen: “In Écart hebben we een nieuwe aandeelhouder geworden. Die investeert nu in de Login International Group met als speerpunt ons software onderdeel Login VSI, dat wereldwijd het gelijknamige tool verkoopt.”

Citrix en VMware
Login Virtual Session Indexer (Login VSI) is ontwikkeld door de VDI-experts van Login Consultants. Login VSI levert een benchmarking tool voor het meten van performance en schaalbaarheid van gecentraliseerde desktop omgevingen, zoals Virtual Desktop Infrastructure en Server Based Computing. Van Leeuwen: “Login VSI is bedacht door Jeroen van der Kamp, onze CTO. VDI werd onder andere door Citrix en VMware, al jaren als dé grote belofte gepresenteerd. We wilden een tool gaan maken die helpt bij een betere schaalbaarheid. Je moet namelijk een goede infrastructuur hebben als je de boel gaat virtualiseren. We hebben toen een load generatie tool ontwikkeld. We simuleren tot wel 100.000 gebruikers die bijvoorbeeld een website of Office openen en meten daarbij de response tijden. Met de tool kun je onder andere verschillende infrastructuren met elkaar vergelijken en benchmarken. Zo kun je bijvoorbeeld een objectieve keuze maken of je een Intel of AMD processor wil gebruiken. Je kunt daarnaast ook het effect van bijvoorbeeld antivirus software op een VDI-omgeving meten. Je kunt door middel van de testen, voorspellen hoeveel gebruikers comfortabel op je VDI-systeem kunnen werken. Zo kunnen klanten, op basis van objectieve data, de beste hardware configuratie samenstellen die optimaal de gevirtualiseerde desktops en applicaties ondersteunt. Login VSI is compatibel met VMware View, Citrix XenDesktop, Citrix XenApp, Microsoft Remote Desktop Services en alle andere VDI of SBC oplossingen.”

Microsoft, Citrix en VMware Login VSI groeit volgens Van Leeuwen sterk en heeft vooral veel interesse van Amerikaanse IT-bedrijven die oplossingen leveren voor VDI-omgevingen, zoals Microsoft, Citrix en VMware. “We hebben al grote klanten zoals Dell, Cisco, Atlantis Computing en Nimble. “We gaan daarom ons kantoor verplaatsen naar Mountain View in Silicon Valley. Ik ga het kantoor leiden en verhuis daar binnenkort met mijn gezin naar toe. Ik ga me daar 100% focussen op de verdere uitbouw van het bedrijf Login VSI. Komende maanden ga ik lokaal mensen aannemen die veel kennis hebben van sales, marketing en support. In de loop van dit jaar willen we ook een kantoor aan de oostkust van de Verenigde Staten openen, waarschijnlijk in de regio van New York of Boston. Rob van Bavel heeft inmiddels de leiding overgenomen van Login Consultants in Nederland. De communicatie tussen de diverse bedrijven houden we goed via video-conferencing en elk kwartaal kom ik terug naar Nederland.”

Immidio
Van Leeuwen verwacht dat Login VSI goed gaat lopen net als andere tools die door Login Consultants werden uitgebracht, zoals Immidio, dat User Environment Management (EUM) op een simpele en intuïtieve manier mogelijk maakt. Immidio werd verkocht aan participatiemaatschappij Solid Ventures en twee investeerders. Immidio levert naast een profielmanagementoplossing ook een zelfbedieningsportal waarmee eindgebruikers hun eigen applicaties direct kunnen downloaden. Van Leeuwen: “We zijn bij Login goed in het ontwikkelen van tools voor consultants op het gebied van virtuele desktops. De laatste jaren hebben we verschillende tools ontwikkeld die deze consultants helpen om gecentraliseerde desktop projecten tot een succes te maken, onder andere voor McAfee, Microsoft en Red Hat omgevingen. De tools geven Login in Nederland, en internationaal, herkenning en erkenning."

Login Consultants bouwt en verkoopt zelf nog steeds Automation Machine for Hosted Desktops, wat deels wordt ontwikkeld in Litouwen, waar de basis code wordt geschreven. Van Leeuwen: "De afwerking van de software gebeurt daarna in Nederland. Login VSI is net als Immidio inmiddels een zelfstandig bedrijf, volledig los van Login Consultants. Klanten van Login VSI zijn onder meer Wal-Mart, CITI Bank, Rabobank, Morgan Stanley en Homeland Security. We verwachten dat de VDI markt groot zal worden, maar het is op dit moment nog een early adopter markt. Het zijn vooral grote bedrijven die met VDI gaan beginnen en in zo’n eerste fase wordt altijd behoedzaam gestart. Naast Proof of Concepts, om de nieuwe VDI technologie in de eigen omgeving te testen, is het benchmarken van verschillende infrastructuur opties, zoals servers en storage, hierbij erg belangrijk. Organisaties willen weten wat er gebeurt met de performance van de gebruikers omgevingen als je deze naar een VDI-omgeving over zet. End-user experience is cruciaal voor het slagen van deze nieuwe technologie“.

Door: Witold Kepinski


Terug naar nieuws overzicht

Tags

Innovation