Redactie - 10 juni 2013

Patrick Bliemer (Intel): 'Notebook wordt sexy en veilig'


Producenten van notebooks buitelden tijdens Computex van 4 tot 8 juni 2013 in Taipei (Taiwan) over elkaar heen om de nieuwste notebooks te tonen: de ultrabooks met aanraakscherm. Dankzij de vierde generatie core processor van Intel (codenaam: Haswell) krijgt het aloude notebook het sexy karakter van de iPad en de beveiliging van de pc. Executive-People sprak over deze ontwikkeling met Patrick Bliemer (foto), managing Director UK&I, Netherlands and Nordic Countries bij Intel
.

Intel zag het een paar jaar geleden met lede ogen aan: de zegetocht van de iPad en van de smart phones. “Voor die tijd was de wereld nog erg overzichtelijk: je had computers voor de consument en voor de zakelijke markt. Waarbij de laatste vooral opviel door meer beveiligingsmogelijkheden. Daarnaast had en heb je natuurlijk de apparatuur in de back-office. Daar zijn ook wel dingen veranderd, maar niet zo opmerkelijk als op het gebied van de draagbare computers. Terwijl de consument en bloc viel voor de tablet pc als tweede apparaat naast de pc thuis, bleef de zakelijke notebook zoals hij was: degelijk, krachtig, maar uitermate saai”, vertelt Patrick Bliemer, managing Director UK&I, Netherlands and Nordic Countries bij Intel.

Intel zag ook dat de tablet zijn intrede deed bij het bedrijfsleven. “Als een medewerker bij de IT-afdeling was gekomen met de mededeling dat hij een tablet heeft gekocht en het bedrijfsnetwerk op wil, dan zou hij om beveiligingsredenen huiswaarts zijn gestuurd. Maar nu bleek de directie binnen te komen met zo’n apparaat; en toen was het geen verzoek meer, maar een bevel om ‘het in orde te maken’. Zo kreeg de IT-afdeling er een fikse uitdaging bij.”

Beste van twee werelden

Intel besefte dat een antwoord nodig was op de tablet-beweging. “We waren misschien wel laat op dit podium, maar we hebben wel iets goeds ontwikkeld dat het beste van beide werelden in zich verenigt”, zegt Bliemer, doelend op de ultrabook standaard. Het sexy uiterlijk en gebruiksmogelijkheden van de iPad in combinatie met de degelijkheid en capaciteiten van het notebook.

Een jaar geleden kwamen de eerste ultrabooks op de markt: dun, lichtgewicht, beperkte opstarttijd en energiezuinig (waardoor je langer met een batterij kunt doen). Bliemer pakt er een uit zijn tas. En zegt er meteen bij dat dit exemplaar, vergeleken met de nieuwste erg plomp is en niet het gebruiksgemak haalt van de tablets.

“Maar daar brengt de nieuwe processor Haswell verandering in. Deze is speciaal ontworpen voor de nieuwste generatie ultrabooks. Het blijkt namelijk dat een tablet en smartphone handige apparaten zijn om even snel iets te bekijken of te lezen, maar als je iets wilt maken – een document, een presentatie, een tekening – dan is de pc nog steeds favoriet. Dat is ons uitgangspunt geweest, maar dan moet hij wel net zo in de smaak vallen als een tablet.”

En dat is gelukt, zegt hij: nog dunner, een accuduur van acht uur (een werkdag), een aanraakscherm. “Wij hebben de grafische presentaties in de processor opgenomen. Met als resultaten heel scherp beeld – bijvoorbeeld belangrijk voor gamers – en geen aparte grafische chip meer nodig, hetgeen weer energie bespaart.”

Batterij in scherm

Er komen tal van verschillende vormen op de markt, zo blijkt in Taipei. De belangrijkste fabrikanten hebben wel een moderne ultrabook ontwikkeld. Denk aan bijvoorbeeld aan HP, Lenovo, Acer, Toshiba en Asus.

We zien het ultrabook, zoals we dat al gewend waren: een monolitisch geheel met handzaam toetsenbord en ‘gewoon’ scherm. Maar ook de convertible, waarbij het ultrabook is om te vormen tot een tablet; de detachable, waarbij hetzelfde gebeurt, met dit verschil dat het scherm dan is af te nemen van het ultrabook. Bliemer zegt dat dit mogelijk is doordat de batterij in het scherm is verwerkt. De verzamelnaam voor de apparaten met beide functies is een hybride ultrabook (of een hybride tablet).

Spraakherkenning is ingebouwd, zodat je de opdracht kunt geven een restaurant te zoeken in een bepaalde wijk. Nog niet in het Nederlands overigens. Nuance, waarmee Intel samenwerkt, kiest eerst voor de ‘grote’ talen.

En gesture: ook aanwezig op de verse ultrabooks: gewoon met handgebaren door een document scrollen. En wat te denken van gezichtsherkenning om toegang te krijgen tot het apparaat? “Zit er ook op, evenals automatisch encryptie van gegevens. Daar is vooral in de zakelijke markt behoefte aan. Hoewel de consument zou moeten beseffen dat het voor hem ook handig is”, overdenkt Bliemer.

Een opvallende eigenschap van de jongste generatie ultrabooks, waarover tablets (nog) niet beschikken, is ‘connected standby’. Dit betekent dat het apparaat automatisch, ook als het niet actief wordt gebruikt, zorgt dat alle accounts (zoals Facebook, LinkedIn, Outlook, of Gmail) worden bijgewerkt. “Als je dan het ultrabook openklapt, hoef je niet eerst de bewuste applicatie op te starten om te synchroniseren; dat is dan al gebeurd. De processor houdt trouwens wel in de gaten of dat actualiseren geen conflict oplevert met de batterijduur. Als de accutijd onder een bepaald niveau is gezakt, stopt hij met acutaliseren, zodat je niet voor een vervelende verrassing komt als je het notebook wilt gaan gebruiken”, vertelt Bliemer.

Inhaalslag

Bliemer zegt dat Intel met een inhaalslag bezig is. Enerzijds op de ‘tablet-markt’ met de nieuwste ultrabooks, maar ook op de markt voor smart phones en alle processoren die tegenwoordig in auto’s worden verwerkt. “We hebben samen met Asus de Phonepad ontwikkeld, we trekken op met BMW. Voor die toepassingen hebben we processoren ontwikkeld. We moeten er trouwens wel voor zorgen dat de chips op zijn minst hetzelfde doen als die van de concurrent, maar liever wat meer. En ze moeten goed zijn. Noblesse oblige.”

Een voordeel van de Intel-chips, zo zegt hij, is dat de architectuur voor alle generaties al zo’n dertig jaar hetzelfde is. “Dat betekent dat je niet applicaties hoeft te herschrijven om er gebruik van te kunnen maken. Dat is in het bedrijfsleven een belangrijk onderwerp.”

Door Teus Molenaar


Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!