Redactie - 10 juni 2013

ITQ is eerste Nederlandse PernixData partner


IT-dienstverlener ITQ is eerste Nederlandse PernixData partner. Pernixdata levert oplossingen binnen het virtuele (software defined) datacenter. Dit meldt Stef Koopman, business unit manager virtualization bij ITQ.

Koopman vertelt: "In gevirtualiseerde omgevingen benaderen steeds meer virtuele machines een steeds grotere hoeveelheid data. De gecombineerde lees en schrijf acties van alle virtuele machines van nature niet sequentieel maar random. Dit zorgt ervoor dat het op peil houden van de prestaties van een centraal opslag systeem een steeds grotere uitdaging wordt. Momenteel worden veel opslag systemen geheel of gedeeltelijk van solid state disks voorzien om aan de stijgende performance vraag te kunnen voldoen."

SSD
In een traditioneel opslag systeem is het aantal disks in het systeem bepalend voor de prestaties ervan, aldus Koopman. "Ook als gebruik gemaakt wordt van SSD cache bepaald het aantal disks samen met de prestatie van controller en ram cache de prestaties van het systeem. Bij uitbreiding van de virtuele infrastructuur zal dus ook het storage systeem uitgebreid moeten worden om voldoende snelheid te kunnen blijven leveren. Veel klanten lopen bij dergelijke uitbreidingen tegen technische beperkingen hoge kosten aan. Dit terwijl de grotere opslag capaciteit vaak niet gebruikt kan worden omdat de prestaties de eerste bottle-neck vormen."

iSCSI of Fibre Channel
Om deze problemen op de lossen introduceert PernixData een nieuwe storage Tier. Alle data wordt verdeeld in twee categorien: “Data in motion” en “Data at rest”. De FVP software van PernixData zorgt ervoor dat de “Data in motion” op het best preseterende opslag medium wordt opgeslagen. Koopman: "Dit medium bestaat uit lokale flash in iedere server. Dit kunnen solid state disks of PCI-E kaarten zijn. Alle data die wel bewaard moet worden maar niet actief wordt geraadpleegt wordt opgeslagen op een centraal opslag medium. Dit kan een iSCSI of Fibre Channel oplossing zijn."

Flash
De oplossing van PernixData is uniek omdat niet alleen gelezen data in een lokale cache per server wordt opgeslagen maar ook alle schrijf acties direct naar de lokale flash gedaan worden, zegt koopman. "Dit is mogelijk doordat FVP een geclusterde oplossing is. Ieder schrijf actie wordt niet alleen gedaan naar de lokale flash maar ook naar de flash van minimaal een andere server. Hierdoor wordt dataverlies bij uitval van een server voorkomen. Alle schrijf en de meeste lees acties worden dus verplaatst van de centrale opslag naar de lokale flash. Dit heeft drie voordelen tot gevolg: 1) De latency die ontstaan in het transport van en naar de centrale opslag wordt grotendeels geeliminineerd. De write latency daalt dus aanzienlijk. Bij gebruik van FusionIO kaarten kan de latecny zo laag zijn als 15us. 2)Iedere server brengt zijn eigen lokale flash mee. Bij het toevoegen van een server stijgt dus automatisch de performance van de opslag oplossing. Dit wordt lineair schalen genoemd. 3) De centrale opslag zal veel minder lees en schijven operaties hoeven te leveren. Hierdoor stijgt ten eerste de performance van de acties die nog wel gedaan worden. Verder kan de focus voor het ontwerp van de centrale opslag gelegd worden op capaciteit in plaats van prestaties. Meer ruimte voor minder geld dus."

Deze zomer zullen er in het democenter van ITQ speciale workshops gegeven worden, waarin er nader wordt ingegaan op de verschillende usecases rond het gebruik van PernixData.

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!