'Ook AIVD kijkt mee op internet'

'Ook AIVD kijkt mee op internet'

'Ook AIVD kijkt mee op internet'

11-06-2013

'Ook AIVD kijkt mee op internet'


Nederlandse geheime diensten hebben ook toegang tot informatie uit PRISM, het omstreden surveillanceprogramma waarmee Amerikaanse inlichtingendiensten internetgebruikers wereldwijd monitoren. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag.

De krant baseert zich op anonieme inlichtingenbronnen. Via PRISM hebben de Verenigde Staten permanent toegang tot e-mail, chatberichten, video’s, foto’s, opgeslagen data, voice-chats, uitgewisselde bestanden, videoconferenties, login-tijden, telefoongegevens en profielen op sociale netwerken. Het programma zou uitsluitend worden gebruikt om informatie van niet-Amerikanen buiten de Verenigde Staten te vergaren.

"Er zijn nog een paar van die geheime programma's als PRISM actief, ook in Nederland", zegt een AIVD-agent, die voor de dienst Nederlandse moslimextremisten in de gaten hield. "Op het moment dat de AIVD één Amerikaans mailadres aangeeft als verdacht, is binnen vijf minuten alles bekend. Dus Nederland maakt gebruik van de VS-optie. Volle medewerking krijgt de AIVD via liaisons. Dat wordt ter plekke geregeld'.'

Veel bedrijven zouden zelfs actief meewerken. "Alle grote commerciële internetdiensten worden gedwongen een applicatie aan te leveren waarmee diensten onbeperkt kunnen grasduinen. Neem Skype, jarenlang doorn in het oog van opsporingsdiensten, omdat die dienst zijn cryptosleutels niet deelde. Nu is Skype eigendom van Microsoft en dat deelt, net als Google en Facebook, álles met de diensten."

(c) ANP

 

Terug naar nieuws overzicht