Redactie - 11 juni 2013

NetApp introduceert geclusterde Data ONTAP 8.2 voor software defined storage


NetApp heeft  een nieuwe versie van haar belangrijkste storagebesturingssysteem aangekondigd: geclusterde Data ONTAP.

Met de nieuwe software kunnen organisaties en cloudserviceproviders nieuwe diensten en capaciteit leveren met een maximale beschikbaarheid van applicaties, aldus NetApp. Geclusterde Data ONTAP 8.2 heft volgens NetApp de beperkingen op het gebied van prestaties, beschikbaarheid en efficiency van hardwaresilo's op. IT kan nu de storage-infrastructuur zonder downtime afstemmen op veranderende bedrijfs- en applicatiebehoeften.

De geclusterde Data ONTAP biedt volgens NetApp een maximale uptime met een betrouwbaarheid van meer dan 99,999%, voor voortdurende toegang tot data tijdens geplande downtime en dynamische belastingverdeling zonder hinderlijke datamigraties. Verder biedt het een schaalbaarheid met maximaal 69 PB storage en 24 controllernodes, 49.000 LUN's, 12.000 NAS-volumes voor meer dan 100.000 clients en één container tot 20 PB.

Het geclusterde Data ONTAP biedt volgens NetApp QoS (Quality of Service) om te voldoen aan serviceniveaus voor applicatieprestaties in multitenant-omgevingen en omgevingen met meerdere workloads voor SAN en NAS. Verder biedt NetApp SnapVault disk-to-disk (D2D) backup: compressie- en deduplicatiebesparingen blijven behouden via het netwerk; restores van applicaties, VM's en datasets van vele petabytes zijn direct beschikbaar. Klanten hebben keuzes in adoptiemodellen met configuraties zonder switches en met één node; de infrastructuur kan later zonder downtime worden uitgebreid.

Het geclusterde Data ONTAP biedt Storage-VM's die via software kunnen worden gedefinieerd; door het aanbieden van storageservices van gegroepeerde heterogene hardwareresources is de infrastructuur flexibel. Er zijn verbeterde virtuele omgevingen met ingebouwde ondersteuning voor SMB 3.0 en ODX die management, schaalbaarheid en flexibiliteit voor Microsoft Windows 2012 Hyper-V levert. Er is een verbeterde VMware gedeelde infrastructuur en hybride cloudomgevingen met uitgebreide ondersteuning voor VMware vSphere Storage-API's, Horizon Suite en vCloud Suite.

Het geclusterde Data ONTAP biedt doorlopende datatoegang tijdens controller upgrades en de ieuwste storageprotocollen, waaronder SMB 3.0, pNFS v4.1, iSCSI, FCoE en Fibre Channel. Verder biedt het nieuwe assessment-, migratie- en optimalisatiediensten en verbeterde implementatiediensten. Er is ook verbeterde automatisering en monitoring voor het NetApp OnCommand-managementpakket.

Softwaregedefinieerde storage
Software-defined Storage (SDS) is volgens NetApp één component van het Software-defined Datacenter (SDDC), waarbij de nadruk ligt op flexibiliteit bij de levering van IT-diensten aan applicatie-eigenaren en tegelijkertijd de operationele efficiency en de efficiency van IT-resources worden verbeterd. Vergelijkbaar met virtuele machines en servervirtualisatie wordt door geclusterde Data ONTAP fysieke storage onttrokken in een reeks SVM's (Storage Virtual Machines; voorheen vServer genoemd). Hierdoor kan NetApp ingebouwde, op policy's gebaseerde multitenant-storageservices leveren door programmeerbare API's te integreren in applicaties. Geclusterde Data ONTAP is de eerste storage- en datamanagementoplossing die de SDS-belofte waarmaakt.

“CIO's stappen over van applicatieontwikkelaars en beheerders van datacenters naar informatieserviceconsultants voor het bedrijf”, aldus Jay Kidd, Senior Vice President en Chief Technology Officer bij NetApp. “Voor deze nieuwe rol zijn technologieën vereist waarmee de responstijd van IT wordt verkort en de operationele efficiency en de efficiency van resources worden gestimuleerd. Met geclusterde Data ONTAP wordt aan deze behoefte voldaan, dankzij de bouwsteen met de voordelen van softwaregedefinieerde storagemodellen, die bestaande inefficiënte, silo-oplossingen vervangt. Onze nieuwe software biedt IT ongeëvenaarde flexibiliteit, onder andere voor implementatie in meerdere platformen.”

Verbeteringen op het gebied van Quality of Service en dataprotectie helpen IT applicatieprovisioning te automatiseren op basis van het serviceniveau en operationele voordelen te realiseren via vooraf ingestelde, op policy's gebaseerde beveiliging en delegering. Door deze functies en mogelijkheden kunnen IT-teams de infrastructuur uitbreiden om aan de bedrijfsbehoeften te voldoen, de kosten voor het uitvoeren van applicaties te verlagen en operationele efficiency naar een hoger niveau te tillen.

Data ONTAP
Geclusterde Data ONTAP heeft volgens NetApp voordelen zowel voor de private cloud als voor serviceproviders in de public cloud. De uniforme architectuur van de software is geschikt voor een scala aan workloads, van de meest veeleisende tot de meest unieke gevirtualiseerde omgevingen, scale-out NAS en bedrijfsapplicaties. Het afgelopen jaar hebben bedrijven in alle sectoren geclusterde Data ONTAP in gebruik genomen, waarbij het aantal geclusterde nodes vier keer zo groot is geworden en het aantal implementaties per kwartaal met 100% is toegenomen. Cloudproviders, wier reputatie afhangt van non-stop beschikbare systemen, bieden datacenters gecentraliseerd management met FlexPod van NetApp en Cisco met geclusterde Data ONTAP.

Nieuwe end-to-end diensten voor geclusterde Data ONTAP
NetApp heeft nieuwe en vernieuwde diensten geïntroduceerd. Deze zijn beschikbaar via NetApp en haar partners. Hiermee profiteren klanten sneller van de voordelen van geclusterde Data ONTAP en verhogen zij het rendement van hun storage-investeringen. Met de diensten voor geclusterde Data ONTAP kunnen bedrijven hun IT afstemmen op hun strategische doelen, gevalideerde architecturen implementeren, sneller profiteren van maximale uptime en optimale bedrijfsprestaties realiseren. Ga voor meer informatie naar de NetApp Global Support-website.

Clustered Data ONTAP Readiness Assessment Service: Experts analyseren de omgeving en helpen klanten om een actieplan voor te bereiden voor Data ONTAPRDS+ Storage Implementation Service: Experts configureren product-klare geclusterde Data ONTAP systemenClustered Data ONTAP Migration Service: Experts migreren NetApp data naar een volledig geconfigureerd, getest en geverifieerd Data ONTAP systeemStorage Optimization Services: Experts creëren en implementeren een plan om het de nieuwe geclusterde Data ONTAP te optimaliseren voor omgevingen met de Storage Function Review, Workload Characterization Review en Operations Consulting Service

Verder maakte NetApp de verkrijgbaarheid bekend van Flash Cache 2-modules voor intelligente controllercache via PCIe, waarmee flash modulecapaciteiten met 100% worden vergroot tot 2 TB, vergeleken met eerdere generaties. De nieuwe flashtechnologie, gebaseerd op de expertise van NetApp op het gebied van flash (gepatenteerd en patent aangevraagd), versnelt workloads met grote aantallen random reads, zoals bestandsservices, messaging, OLTP-databases en server- en desktopvirtualisatie.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!