Redactie - 12 juni 2013

Techreuzen willen transparantie overheid VS


In navolging van Google hebben ook Microsoft en Facebook een verzoek ingediend bij de Amerikaanse overheid over de manier waarop wordt omgegaan met privégegevens. Ze willen de regering ertoe aanzetten om meer openheid te tonen over geheime dataverzoeken door veiligheidsdiensten.

De drie bedrijven vroegen de overheid of ze het aantal verzoeken dat ze van nationale veiligheidsdiensten krijgen openbaar mogen maken. Microsoft stelt dat dit tot meer begrip zal leiden voor veiligheidsmaatregelen. Google wil meer transparantie zodat duidelijk wordt dat de zoekgigant geen onbeperkte toegang tot gebruikersgegevens heeft gegeven.

Ook Facebook breekt in een verklaring een lans voor meer openheid vanuit de regering, schrijft weblog Mashable. Dat is opvallend, want tot nu toe leek de sociale netwerksite het nut van het publiceren van zogeheten transparantierapporten in het algemeen niet geheel in te zien. Google, Microsoft en andere bedrijven komen wel met dergelijke rapporten.

De techreuzen hebben inmiddels alle drie ontkend onderdeel te zijn van PRISM, het systeem dat door de Amerikaanse veiligheidsdiensten wordt gebruikt om niet-Amerikanen van buiten de Verenigde Staten online te monitoren. Ook zouden ze het Amerikaanse Bureau Nationale Veiligheid (NSA) geen 'directe toegang' tot hun servers hebben gegeven.

(c) ANP

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!