Redactie - 17 juni 2013

Ook Apple maakt aantal dataverzoeken bekend


In navolging van onder anderen Facebook en Microsoft heeft ook Apple onthuld hoeveel verzoeken om gegevens van gebruikers het bedrijf heeft gehad van Amerikaanse overheidsdiensten. In een open brief, die maandag op de website van de techreus verscheen, staat dat het gaat om 4.000 tot 5.000 verzoeken in het afgelopen half jaar.

Apple benadrukt in de brief dat het bedrijf alleen data heeft gedeeld als dat absoluut nodig was. De meeste verzoeken zouden te maken hebben met het onderzoeken van inbraken en andere misdaden, de zoektocht naar vermiste kinderen, het vinden van Alzheimer-patiënten of het voorkomen van een zelfmoord.

Elk verzoek zou door Apple individueel bekeken zijn. Wanneer het verstrekken van data nodig was, is er ook zo min mogelijk informatie weggegeven. Het bedrijf benadrukt dan ook dat Apple het beschermen van data hoog in het vaandel heeft staan en dat Apple geen persoonlijke informatie over zijn klanten verzamelt of opslaat.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op grote schaal internet- en telefoongegevens verzamelt van burgers in binnen- en buitenland. Klokkenluider Edward Snowden maakte het bestaan van het zogeheten PRISM-programma vorige week bekend. Volgens de Amerikaanse regering bevordert het programma de veiligheid. Voorvechters van privacyrechten reageerden echter zeer ongerust. Ook de Europese Unie wil opheldering van de Amerikanen.

(c) ANP

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!