Redactie - 27 juni 2013

Intel organiseert elfde editie Research@Intel event


Koplampen die levens redden, nieuwe soorten schermen die foto’s een verhaal laten vertellen, gepersonaliseerd winkelen. Dit zijn slechts enkele innovaties die door Intel tijdens de elfde editie van het jaarlijkse Research@Intel event werden gepresenteerd. Tijdens dit event werden innovatieve onderzoeksprojecten van Intel en externe samenwerkingspartners gepresenteerd. Intels chief technology officer Justin Rattner ging tijdens zijn openingskeynote in op enkele van de twintig onderzoeksprojecten die hier worden gepresenteerd.

Als aanvulling op eigen onderzoeksinspanningen, heeft Intel Labs twee jaar geleden een model ontwikkeld om rechtstreeks te kunnen samenwerken met bekende academische onderzoekers. Het resultaat is een wereldwijd netwerk van zeven Intel Science and Technology Centers (ISTC's) en zes Intel Collaborative Research Institutes (ICRI's). Elk centrum heeft zijn eigen actieve gemeenschap van onderzoekers opgebouwd om de vooruitgang op het gebied van onder meer embedded technologieën, de cloud, sociale netwerken en veilige computing te bespoedigen. Tijdens Research@Intel worden diverse van deze innovaties getoond – veel uit Intel’s eigen labs – waaronder visuele en contextbewuste computing. Ook wordt duidelijk gemaakt welke vooruitgang er is geboekt op bijvoorbeeld het gebied van big data.

“Ons onderzoek wordt grotendeels binnen Intel zelf gedaan maar we zijn zeer verheugd over de kwaliteit én kwantiteit van het onderzoek dat binnen de ISTC's en ICRI's wordt verricht", zegt Rattner. "Belangrijk is dat de onderzoekers samenwerken op basis van een open IE-model (intellectueel eigendom), waardoor eventuele winsten niet alleen ten goede komen van Intel en van de onderzoekers, maar van de hele technologiesector, en daarmee dus van ook de hele samenleving."

De demonstraties op Research@Intel zijn volgens de leverancier onderverdeeld in vier delen:

Levens verrijken: de ontwikkeling van computertechnologie die het leven van mensen vereenvoudigt, verbetert en rijker maakt. Dit moet ervoor gaan zorgen dat mensen elkaar beter begrijpen en zich beter kunnen uitdrukken. Een van de demonstraties betreft de ‘Shelf Edge Technology’ (SET), waarbij iemands aanwezigheid in een winkel wordt gedetecteerd en wordt gebruikt voor een gepersonaliseerde en betere winkelervaring. Wanneer een auto een nieuw luchtfilter nodig heeft, kan SET de reparatiegeschiedens van het voertuig nagaan en de eigenaar waarschuwen op het moment dat deze in de buurt komt van een garage. Een derde voorbeeld van SET is de mogelijkheid om iemand met een allergie voor pinda's te waarschuwen voor producten die deze peulvruchten bevatten.

De datamaatschappij: ontsluit de kracht van data voor iedereen. Naast de ontwikkeling van geavanceerde technologie waarmee grote organisaties big data te lijf kunnen gaan, probeert Intel Labs manieren te vinden waarmee individuen op nuttige manieren data kunnen uitwisselen. Onderzoekers proberen de digitale infrastructuur zo aan te passen, dat mensen makkelijker en effectiever digitale informatie kunnen opslaan, verplaatsen en ermee werken. In een demonstratie met de titel 'Levendige datagemeenschappen' combineren Intel-onderzoekers publieke en persoonlijke data met contextgevoelige algoritmes om de meest relevante informatie te tonen. Zo zouden sensoren die in een woonwijk de luchtkwaliteit meten, bewoners met hooikoorts kunnen helpen een route te kiezen met de minste pollenconcentraties.

Alles intelligent: innovaties die sensorcapaciteiten aan voorwerpen toevoegen, waardoor huishoudens duurzamer en slimmer gemaakt kunnen worden. Onderzoekers demonstreren technologie die contextuele informatie integreert met informatie van bestaande sensoren. Het uiteindelijke doel is om woningen te laten reageren op bepaalde signalen en op de unieke behoeften van elke familie. Zo kunnen een webcamera en een hifi-systeem worden gecombineerd tot een inbraakalarm, of kan een webcamera gebruikt worden om op verschillende signalen uit de babykamer te reageren en in bepaalde gevallen de ouders te waarschuwen.

Tech Essentials: technologische bouwstenen - inclusief circuits, architectuur en software - die het fundament voor al het bovenstaande vormen. Een voorbeeld hiervan is de 'Protecting Sensor Data'-demonstratie. Hier wordt hardware en software van Intel gebruikt om te voorkomen dat cybercriminelen persoonlijke informatie kunnen benaderen die is opgenomen met digitale camera's of microfoons, of de GPS-informatie in mobiele apparatuur.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!