FNV: 'Kabinetsplannen zullen zelfstandig ondernemers hard treffen'
06-08-2013
Deel dit artikel:

FNV: 'Kabinetsplannen zullen zelfstandig ondernemers hard treffen'


FNV Zelfstandigen is ongerust over het voornemen van het kabinet om te snijden in fiscale regelingen voor zelfstandig ondernemers.

FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van ruim 15.000 zelfstandigen in de sectoren Bouw, Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg, is bezorgd over de gevolgen van de kabinetsplannen om te snijden in de fiscale voordelen voor zelfstandig ondernemers. Volgens het kabinet worden werkgevers nu te veel verleid om werknemers te ontslaan om ze vervolgens als zelfstandig ondernemer in dienst te nemen. Dat wil het kabinet nu tegengaan door te bezuinigen op de ondernemersfaciliteiten.

Als de belastinghervorming wordt doorgezet zal een grote groep zelfstandig ondernemers met een jaarinkomen van rond de 20.000 euro de voorgestelde lastenverzwaring van 200 en later 300 euro per maand niet kunnen opbrengen, aldus FNV Zelfstandigen.

Zelfstandigenaftrek
“Deze belastinghervorming zal ervoor zorgen dat een grote groep zelfstandig ondernemers met een lage omzet het financieel niet overleeft. Het verbaast ons dan ook dat het kabinet de groei van het aantal zelfstandig ondernemers wil beperken door te bezuinigen op de zelfstandigenaftrek, in plaats van de opdrachtgevers aan te pakken die met schijnconstructies werken,” aldus Josien van Breda-Hoekstra, Adviseur Beleid FNV Zelfstandigen.

“Met name de groep zelfstandig ondernemers die de afgelopen jaren hun omzet steeds zag dalen wordt hierdoor benadeeld. Wij willen dan ook dat deze groep speciale aandacht krijgt waardoor zij hun onderneming draaiende kunnen houden en geen beroep hoeven te doen op voorzieningen zoals de bijstand.”


Terug naar nieuws overzicht