Redactie - 05 september 2013

Intel levert nieuwe cloud technologie voor netwerk, opslag, microservers en racks


Intel introduceert een portfolio van nieuwe producten en technologieën voor cloud-aanbieders.

Het portfolio omvat de tweede generatie van de 64-bit Intel Atom C2000 System-on-Chip (SoC) productfamilie (codenaam ‘Avoton’) voor microservers en cold storage-platforms en voor netwerkplatforms (codenaam ‘Rangeley’). Deze nieuwe SoC's zijn de eerste Intel-producten die gebaseerd zijn op de Silvermont microarchitectuur. Dit nieuwe ontwerp met het 22nm Tri-Gate SoC-proces biedt volgens Intel verbeteringen op het gebied van prestaties en energie-efficiëntie, aldus Intel.

Ethernet Switch FM5224
Intel introduceert eveneens de Intel Ethernet Switch FM5224 die, indien gecombineerd met de WindRiver Open Network Software suite, Software Defined Networking (SDN) mogelijk maakt voor servers. Hierdoor kunnen er meer servers in een rack worden geplaatst, bij een lager stroomverbruik

Intel Atom SoC
De nieuwe Intel Atom C2000 productfamilie wordt vervaardigd aan de hand van 22nm-technologie. Deze SoC's kunnen tot acht processorkernen bevatten en verbruiken, afhankelijk van het type, 6 tot 20 watt aan energie. Verder zijn ze voorzien van geïntegreerde Ethernet-connectiviteit en ondersteunen ze tot 64 GB aan geheugen, acht keer zo veel als de vorige generatie.

Intel levert 13 verschillende modellen die zijn geoptimaliseerd voor specifieke lichtgewicht taken, zoals eenvoudige hosting, gedistribueerde memory-caching, statische webservers en content delivery. Ook is er bijvoorbeeld een Intel Atom configuratie die is geoptimaliseerd voor het efficiënt beveiligen en routeren van internetverkeer. Daartoe is deze SoC voorzien van hardwarematige versnellingstechnologie - Intel QuickAssist Technology – die zorgt voor betere prestaties bij het versleutelen en ontsleutelen van gegevens. Dat maakt deze chips bij uitstek geschikt voor routers en beveiligingsapparatuur.

Software Defined Networking
Netwerkoplossingen die in staat zijn het dataverkeer tussen microservers te beheren, kunnen de prestaties en dichtheid van systemen drastisch verbeteren, aldus Intel. De combinatie van de Intel Ethernet Switch FM5224-hardware en de WindRiver Open Network Software suite levert een primeur op: de eerste 2,5GbE, high-density, low-latency, SDN Ethernet switch-oplossing ter wereld die speciaal is ontwikkeld voor microservers. Deze oplossing biedt innovaties op systeemniveau en is een aanvulling op de geïntegreerde Intel Ethernet-controller in de Intel Atom C2000-processor. Samen kunnen ze worden gebruikt om SDN-oplossingen voor het datacenter te ontwikkelen.

Switches die de nieuwe Intel Ethernet Switch FM5224-hardware gebruiken, kunnen maximaal 64 microservers verbinden en bieden een 30 procent(3) hogere node-dichtheid, bij latency die twee keer lager is(6). Ze zijn gebaseerd op het Intel Open Network Platform referentieontwerp dat eerder dit jaar werd gepubliceerd.

Silicon Photonics-Powered Rack
Maximale datacenter-efficiency vereist innovaties op hardware-, systeem- en rack-niveau. Intels RSA-ontwerp helpt partners om hun datacenters te optimaliseren met het oog op modulariteit (opslag, cpu, geheugen, netwerk) op rack-niveau. Intel RSA maakt het ook eenvoudiger om componenten te vervangen en te configureren, zo beweert Intel.

Intel heeft onlangs het eerste operationele RSA-gebaseerde rack gedemonstreerd dat was uitgerust met de nieuwe Intel Atom C2000-processors, Intel Xeon-processors, een Intel SDN-switch en Intel Silicon Photonics Technology. Ook maakten de nieuwe MXC-connector en de ClearCurve glasvezeltechnologie die door Corning is ontwikkeld volgens de specificaties van Intel, deel uit van deze demo. Deze glasvezelverbindingen zijn speciaal ontworpen voor gebruik met de Intel Silicon Photonics-componenten.

De samenwerking vloeit voort uit de enorme en nog steeds toenemende behoefte aan bandbreedte in datacenters. Door fotonen over glasvezel in plaats van elektrische signalen over koper te versturen, zijn deze nieuwe technologieën in staat om enorme hoeveelheden data met ongekende snelheden over langere afstanden dan voorheen te verzenden. Dit kan oplopen tot 1,6 terabit(4) per seconde, over afstanden tot 300 meter(5). Intel is tevens een samenwerking met Microsoft aangegaan om de datacenters van Microsoft door middel van nieuwe RSA rack-ontwerpen nog efficiënter te benutten en flexibeler te maken, aldus Intel.

De Intel Atom C2000 productfamilie wordt vanaf vandaag aan klanten geleverd in meer dan 50 configuraties voor microservers, cold storage en networking. De komende maanden worden de producten van onder meer Advantech, Dell, Ericsson, HP, NEC, Newisys, Penguin Computing, Portwell, Quanta, Supermicro, WiWynn en ZNYX Networks verwacht.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!