Redactie - 10 september 2013

Apple-expert: dinsdag geen grote verrassingen


Appleliefhebbers hoeven dinsdag geen grote verrassingen te verwachten van het persevenement van de Amerikaanse techreus. Apple-expert Gonny van der Zwaag van iCulture, een community van fanatieke Appleliefhebbers in Nederland, denkt dat in de afgelopen tijd al veel bekend is geworden over de nieuwe producten die Apple dan aankondigt.

Allereerst zal Apple naar verwachting twee nieuwe iPhone-modellen onthullen. "Je krijgt sowieso de opvolger van de iPhone 5, die waarschijnlijk de iPhone 5S gaat heten", zegt Van der Zwaag. "Dat is nog niet officieel bekendgemaakt, maar er zijn zo veel aanwijzingen dat je daar eigenlijk wel van uit kunt gaan. Die ziet er net zo uit als de iPhone 5, maar dan met een dubbele led-flitser aan de achterkant en een vingerafdrukscanner. Dat laatste is meteen ook het meest spannende, want hoe gaat Apple dat toepassen en welke technologie zit daar nog meer aan vast? Gaan ze het alleen voor toegangscontrole gebruiken of bijvoorbeeld ook voor transacties?"

De veelbesproken gouden high-end iPhone en een grafietkleurige variant ziet de expert als een mogelijke strategie van Apple om negatieve geluiden voor te zijn. "Ik denk dat Apple deze stap neemt omdat er de afgelopen tijd heel veel kritiek is geweest dat het eigenlijk allemaal een beetje meer van hetzelfde lijkt. Dat was bij de iPhone 5 bijvoorbeeld al zo. Die is van binnen helemaal opnieuw ingericht, maar de gewone gebruiker ziet eigenlijk geen verschil." Deze simpele maatregel zou daar verandering in moeten brengen. Van der Zwaag sluit overigens niet uit dat de kleur goud alleen beschikbaar is voor het duurste iPhone-model met het meeste geheugen.

Het andere nieuwe iPhone-model is een budgettoestel dat vermoedelijk in vijf verschillende kleuren op de markt komt. "Ik heb niet het idee dat mensen in Nederland daar heel erg warm voor lopen, maar ik verwacht dat dit model het in landen als China, Rusland, Brazilië en Turkije goed zal doen. Apple kan dan ook een toestel gratis bij een abonnement gaan leveren. Dat is nu nog een probleem: als je een iPhone wil hebben, dan moet je nu nog bijbetalen." Van der Zwaag denkt dat de budgetvriendelijke iPhone tussen de 400 en 450 euro gaat kosten. Het apparaat zou technisch minder in huis hebben dan het high-end model, bijvoorbeeld een minder goede camera.

Verder vermoedt de Applekenner dat vanuit het hoofdkwartier in Cupertino nieuwe software voor Apple TV's wordt aangekondigd, waarmee mensen wellicht apps op hun televisie kunnen gebruiken. De definitieve versie van het mobiele besturingssysteem iOS 7 wordt ongeveer een week na het event verwacht. Op het gebied van de iPad zal het dinsdag vrij stil blijven. Van der Zwaag rekent er niet op dat Apple toch nog een konijn uit de hoge hoed tovert. "Vorig jaar dacht ik: het kan niet zo zijn dat echt alles al is uitgelekt en dat we alles al weten over de iPhone 5. Maar toen bleek het allemaal inderdaad te kloppen. Blijkbaar lekt die informatie gewoon makkelijk uit."

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!