'NSA hackt Belgacom'
16-09-2013
Deel dit artikel:

'NSA hackt Belgacom'


Het Belgische telecommunicatiebedrijf Belgacom is mogelijk gehackt door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat melden Vlaamse media maandag.

Een gespecialiseerd Nederlands bedrijf zou zeer geavanceerde 'malware' in de communicatie-infrastructuur van Belgacom hebben ontdekt. Dat gebeurde toen Belgacom een groot onderzoek liet uitvoeren, na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de spionageactiviteiten van de VS, schrijft de krant De Standaard.

Volgens bronnen van de krant is het waarschijnlijk de Amerikaanse National Security Agency (NSA) die minstens twee jaar internationaal telefoonverkeer hackt dat via Belgacom loopt. In kringen van veiligheidsdiensten bestaat weinig twijfel dat de NSA of een dienst die ermee samenwerkt achter de spionage zit, maar helemaal zeker is dat nog niet.

De hackers waren met name geïnteresseerd in Bics. Dat is een dochterbedrijf van Belgacom dat wereldwijd telefoonverkeer regelt. Vooral gesprekken in landen als Jemen, Syrië en andere landen die de Amerikanen als schurkenstaten beschouwen zouden in de gaten worden gehouden.

Belgacom heeft inmiddels een klacht ingediend nadat het slachtoffer was geworden van een digitale inbraak, maakte het bedrijf zelf bekend. De zaak ligt extra gevoelig omdat de Belgische overheid hoofdaandeelhouder is van het telecombedrijf.

(c) ANP
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Telecom