Redactie - 17 september 2013

The Tooling Event houdt seminar over kuddegedrag, leiderschap en kopieergedrag


Kuddegedrag komt in alle organisaties voor. Ook de IT-manager heef hier als leider van de ‘kudde’ mee te maken. Hij is de aangewezen persoon om mensen te inspireren en bovenal leiderschap te tonen. Hij moet leren om te gaan met kuddegedrag, wil hij de organisatie veranderen. ‘Beestachtig veranderen’ is de sessie waar Aad Brinkman (foto) alles uit de doeken doet over kuddegedrag, leiderschap en kopieergedrag. Dit is één van de vele seminars uit het inhoudelijk programma van the Tooling Event, op 30 en 31 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.

Tijdens zijn seminar toont Aad Brinkman, adviseur bij onafhankelijk ICT-advies- en projectmanagementbureau Aranea, aan dat menselijk gedrag helemaal niet zo veel afwijkt van dierlijk gedrag. “Er valt veel te leren van dieren”, aldus Brinkman. ”Zeker als het gaat om het doorvoeren van veranderingen. Leiderschap, kuddegedrag, kopieergedrag, de natuurlijke noodzaak tot veranderen, alles komt aan bod.” In zijn sessie wil Brinkman een aantal basisprincipes van verandermanagement duiden.

Kuddegedrag
Brinkman legt uit: “In een kudde is weinig hiërarchie. Er zijn een paar dieren die nadrukkelijk de leiders zijn of er is één leider. Daarnaast zijn weinig individuele verschillen; alle dieren zijn erg volgzaam. Wat opvalt, is dat de volgers vrijwel blind nadoen wat de leider en de groep doet. Dit zien we ook terug bij de mens. De mens kenmerkt zich graag als eigenwijs. Iedereen ziet zichzelf als een onafhankelijk individu. Over het algemeen vindt de mens zichzelf weinig volgzaam. Toch zien we, zeker als mensen onder druk komen te staan, kuddegedrag. Als al je collega’s iedere dag samen gaan lunchen, is het moeilijk om daar vanaf te wijken. Je hoort dan niet bij de groep. Als er in die groep ook nog eens collega’s zitten die een leidinggevende zijn, in functie of bijvoorbeeld leidinggevend door leeftijd of kennis, wil je niet afwijken van de kudde. De manager heeft als leider van de kudde te maken met het leren van zijn medewerkers en het kopieergedrag van zijn medewerkers. Hij is de aangewezen persoon die de mensen zal moeten inspireren en bovenal leiderschap zal moeten laten zien. Als dat allemaal ‘in control is’ kan hij de organisatie gaan veranderen.”

Olifantenpaadjes
Brinkman geeft aan dat mensen geneigd zijn om de kortste weg te zoeken. “Hetzelfde geldt voor de hersenen. Daar worden verbanden gelegd die vervolgens als een olifantenpaadje gevolgd worden. Het is niet voor niets dat baby’s als eerste de woordjes mama en papa ‘leren’ zeggen. Dat zijn de woorden die ze het meeste horen en na proberen te doen. Het kost ontzettend veel energie om dat ‘geleerde’ te verwerken en vast te leggen in een ander deel van de hersenen waar het tot een vanzelfsprekendheid wordt. Na enige weken is de moeder ‘mama’ en de vader ‘papa’ en denkt de baby daar niet meer over na. Leren is dus vooral kopiëren en nadoen. Voor de manager geldt dus dat de medewerker niet doet wat de manager zegt, maar doet wat de manager doet.”

Brinkman: “Wat bezoekers van mijn seminar achteraf hebben geleerd? Niet meer dan ze al wisten. Ze weten het wel maar herkennen hun gedrag nu niet bewust. Ik hou hen alleen een spiegel voor en geef hen handvatten om er iets mee te doen.” Op donderdag 31 oktober geeft Aad Brinkman ‘Beestachtig veranderen’ van 10:15 tot 10:45 in zaal 2 van the Tooling Event. Kijk hier voor het volledige congresprogramma van the Tooling Event.

The Tooling Event, Infosecurity.nl en Storage Expo
De vakbeurzen the Tooling Event, Infosecurity.nl en Storage Expo vinden gelijktijdig plaats op 30 en 31 oktober 2013. Via seminars, keynotes en case studies verwoorden marktleiders, verenigingen en ICT-professionals hun visies, ideeën en antwoorden op de meest actuele ICT-thema’s. Deze editie is het overkoepelende thema: Are you always on?

The Tooling Event is inmiddels het grootste event in de Benelux op het gebied van IT beheer. Hier worden de laatste ontwikkelingen en vraagstukken besproken voor het beheer van de IT-organisaties, -processen en –infrastructuur.

Op Storage Expo vindt met oplossingen voor vraagstukken over het efficiënter omgaan met opslagcapaciteit en verhogen van het rendement uit databeheer.
IT security blijft de gemoederen bezig houden. Spam, phishing, hackers en steeds geavanceerdere vormen van cybercrime vormen reële bedreigingen voor het bedrijfsleven. Infosecurity.nl haakt in op vraagstukken over IT security.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!