Redactie - 18 september 2013

Belgacom voorzitter Michel Moll moet opstappen


Michel Moll, de voorzitter van Belgacom, zal binnenkort vertrekken bij Belgacom. Het bedrijf zou een nieuwe kandidaat op het oog hebben, zo melden Datanews en De Morgen.

Volgens De Morgen wordt Moll aan de kant geschoven omdat de bazen van Belcom Laurent Levaux, hoofd van aviapartner en ondervoorzitter van UWE in de raad van bestuur wil. Moll zelf was sinds 1994 bestuurder bij Belgacom en werd vorig jaar interimvoorzitter op basis van zijn anciënniteit.

Huawei
Het nieuws komt gelijk met de onthulling van De Morgen dat Moll ook zou bijklussen voor het Chinese telecombedrijf Huawei. Mogelijk heeft dat Belgacom doen beslissen om de topman aan de kant te schuiven. Al zegt Moll zelf in De Morgen dat er geen belangenconflict is.

Huawei, dat in 1987 opgericht werd door een voormalige Chinese militair, is een van de grootste producenten van smartphones en de op een na grootste leverancier van netwerkapparatuur, na het Zweedse Ericsson. Ook Belgacom is een grote afnemer van Huawei-apparatuur voor zijn mobiel netwerk.

Het Chinese bedrijf is volgens De Morgen niet onomstreden. Vorig jaar bleek dat de Belgische Staatsveiligheid zich zorgen maakt over mogelijke spionage door Huawei. Daarnaast wees een onderzoek van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden uit dat de onderneming mogelijk spionageopdrachten verricht voor de Chinese overheid.

Michael Hayden, de gewezen topman van de inlichtingendiensten CIA en NSA, trok in juli nog aan de alarmbel over de praktijken van het bedrijf. Huawei ontkent de beschuldigingen.

'Geen belangenconflict'
Michel Moll benadrukt dat hij nooit als commerciële vertegenwoordiger van Huawei heeft gewerkt. "Ik heb hen alleen maar strategische adviezen gegeven, maar zeker niet over België of Europa." Over de vergoeding die hij van Huawei ontving voor zijn werk, wil Moll niets kwijt. "Mijn werk heeft in elk geval niets te maken met spionagetoestanden. Belgacom en Huawei zijn geen concurrenten en er bestaan geen belangenconflicten." 

Het mandaat van Moll is, samen met dat van nog vier andere leden, overigens al een tijd vervallen. Maar zo lang de opvolgers niet officiëel zijn aangeduid blijven zij op post. Mogelijk kan het bekenmaken van de nevenactiviteiten van Moll bij Huawei die benoeming nu versnellen. Moll zelf wordt in principe vervangen door Stefaan De Clerck.

NSA
Belgacom blijkt al een jaar op de hoogte te zijn van de spionage door (vermoedelijk) de NSA. Toch koos CEO Didier Bellens er volgens CD&V voor dit niet mee te delen aan de regering. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Belgacom wist al meer dan een jaar dat er binnengedrongen werd in zijn systeem, maar gedurende een jaar weigerde Didier Bellens de regering hier van op de hoogte te brengen – pas op 19 juli jongstleden bereikte de spionagezaak een beperkt aantal ministers, na een klacht tegen onbekenden van Belgacom bij het federale parket. Dat schrijft Het Nieuwsblad op basis van beweringen van CD&V.

Als Bellens die informatie zo lang achterhield, is dat opmerkelijk, want de overheid is de belangrijkste aandeelhouder van Belgacom. CD&V: “Belgacom beging een grote fout” Bellens zette dan ook kwaad bloed bij de meeste regeringsleden. “Dit kan niet” en “Het is vreemd dat Bellens dit niet heeft meegedeeld”, luidden volgens Het Nieuwsblad de reacties in regeringskringen.

“Belgacom beging een grote fout”, aldus Kamerlid Roel Deseyn van CD&V. “Net als alle andere bedrijven, moet Belgacom veiligheidsincidenten melden aan de overheid én de abonnees. De overheid moet daarom nagaan of Belgacom de regels nageleefd heeft.” Belgacom beweert zelf van wel: “We hebben eerst het federale parket en daarna het BIPT op de hoogte gebracht. We zijn een autonoom overheidsbedrijf en moeten dus geen verantwoording afleggen aan de minister”, aldus woordvoerder Jan Margot. “En als we onze meerderheidsaandeelhouder, de overheid, hadden ingelicht, dan hadden we ook de andere aandeelhouders op de hoogte moeten brengen. Dat was geen optie.”

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!