Redactie - 25 september 2013

'Ophef over expansieplannen AMS-IX onderstreept risico’s van datataps'


De ophef die ontstaat naar aanleiding van de voorgenomen uitbreiding van internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) naar de Verenigde Staten, illustreert de urgentie van een diepgaand debat over de bescherming van burgers en bedrijven tegen onvoldoende gecontroleerd of gewaarborgd aftappen van dataverkeer door overheden. Dit stelt Michiel Steltman (foto), directeur van de Dutch Hosting Provider Association (DHPA).

Expansie
AMS-IX is van plan om, na eerdere expansie naar onder meer Hongkong, nu ook activiteiten in de VS te gaan ontwikkelen. AMS-IX heeft met haar neutrale en open werkwijze van Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats gemaakt voor aanbieders van online diensten, waarmee de Nederlandse online-infrastructuur naast de Rotterdamse haven en Schiphol een belangrijk distributieknooppunt en significante exportfactor is geworden. Uitbreiding van AMS-IX is dan ook goed voor de positie van Nederland, zo vindt de DHPA. Daar hoort dan wel grote zorgvuldigheid bij om te voorkomen dat we later de rekening gepresenteerd krijgen.

Averechts
Want tegelijk is er zorg over het veelvuldig aftappen van data door zowel de Amerikaanse als de Nederlandse overheid. De roep om AMS-IX beperkingen op te leggen, is echter – zo is de overtuiging van Steltman – niet effectief en werkt averechts. “Het is een illusie om te denken dat met geografische beperkingen, zoals de locatie van datacenters, en met het beperken van internationale expansie de problemen en zorgen kunnen worden weggenomen.”

Er is, juist ook bij overheden, veel onduidelijkheid over de precieze impact van de diverse wetten en regels. Steltman: “Het resultaat is angst, onzekerheid en twijfel bij internetaanbieders en gebruikers. Dit is slecht voor het vertrouwen in online diensten en schaadt economische belangen.”

De DHPA-directeur roept op tot een fundamenteel debat over de bescherming van burgers en bedrijven met betrekking tot de omgang met data door overheden en de gevolgen daarvan voor de economie. “De DHPA stelt zich samen met haar partners beschikbaar voor duiding en uitleg, en biedt aan om in het belang van de gehele online sector, en daarmee de Nederlandse online economie haar ideeën en visie op deze problematiek te delen met het parlement en de overheid.”

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!