10 tips om problemen door financiële cybercriminaliteit te voorkomen
03-10-2013

10 tips om problemen door financiële cybercriminaliteit te voorkomen


Ongeveer 41% van de mensen die geld verloren door financiële cybercriminaliteit kreeg hiervan geen cent terug. Dit blijkt uit de Kaspersky Consumer Security Risks Survey, een wereldwijd onderzoek dat afgelopen zomer werd uitgevoerd door B2B International in opdracht van Kaspersky Lab.

Terugbetaling alleen in theorie gegarandeerd
Als scammers van een elektronische bank- of betaalrekening stelen, dan zouden gebruikers in theorie hun geld met juridische procedures van de bank moeten terugkrijgen. Het onderzoek van B2B International laat echter zien dat succes niet verzekerd is. Slechts 45% van de mensen die het slachtoffer van online fraude werden, ontving een volledige compensatie. 14% kreeg een deel van het gestolen bedrag vergoed, terwijl de resterende 41% met lege handen achterbleef.

Onterecht vertrouwen gebruikers
Tegelijkertijd hebben gebruikers er vertrouwen in dat hun transacties voldoende beschermd zijn door aanbieders van services voor online bankieren, betalen en winkelen. Volgens het onderzoek gelooft 45% van de respondenten dat de bank verantwoordelijk is voor het terugbetalen van geld dat verloren ging bij dergelijke online transacties en 42% vindt dat de bank gratis beveiligingsoplossingen zou moeten bieden om de veiligheid van overschrijvingen te garanderen.

Nederlandse wet in de maak
In Nederland, waar het onderzoek overigens niet werd uitgevoerd, is een wetsvoorstel aangenomen om slachtoffers van fraude met internetbankieren hun geld terug te geven. “Nu is het nog zo dat banken vaak uit coulance hun klanten terugbetalen. Straks komt daar dus een wettelijke regeling voor waardoor slachtoffers de schade vergoed krijgen, mits ze niet grof nalatig of roekeloos zijn geweest. Met deze wet zijn er straks eenduidige en transparante vergoedingsnormen waarbij de verantwoordelijkheid niet verder naar het slachtoffers wordt verschoven. Voorkomen is echter sowieso beter dan genezen, dus het beste advies is en blijft om als gebruiker zelf de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen”, aldus Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux en Nordic.

10 tips om je te beschermen tegen financiële cybercriminaliteit

Kaspersky Lab geeft 10 gebruikerstips voor veilig online bankieren en shoppen:

1.    Beveilig uw computer met adequate software

2.    Beveilig ook uw mobiele telefoon

3.    Beveilig uw wifi en wees voorzichtig met publieke hotspots

4.    Zorg dat uw software up-to-date is

5.    Installeer geen illegale of onbekende software

6.    Gebruik veilige paswoorden

7.    Wees voorzichtig met persoonlijke informatie

8.    Maak alleen gebruik van pagina’s met encryptie

9.    Ontmasker namaakwebsites

10.  Pas op voor phishing mail

Klik hier voor het volledige overzicht en uitleg van de tips.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security