Redactie - 12 oktober 2013

Interview Keerti Melkote, cto Aruba Networks: 'wireless is goedkoper dan vast netwerk'


Aruba Networks, leverancier van beheerde en beveiligde enterprise mobility oplossingen, zag het afgelopen kwartaal zijn omzet verder stijgen, aldus marktonderzoeksbureau Gartner. Volgens Keerti Melkote (foto), cto en medeoprichter van Aruba Networks, zien steeds meer organisaties de voordelen om hun omgeving compleet wireless te maken, zoals het onderwijs en de gezondheidszorg. “Dat komt omdat gebruikers altijd toegang willen hebben tot hun apps en unified communications met een hoge Quality of Service (QoS). Daarnaast is een wireless omgeving goedkoper in aanschaf en beheer dan een bekabelde omgeving.”

Melkote zei dit tijdens de jaarlijkse conferentie Aruba Networks Airheads, waar medewerkers, klanten en partners in de buurt van Allicante samenkwamen om de nieuwste producten en trends in wireless networks te bespreken. Zo bleek uit onderzoek dat netwerkbeheerders BYOD, cloud virtualisatie, standaardisatie, automation en data-integratie hoog op hun agenda hebben staan. Ze geven aan ze meer behoefte aan kennis hebben op het gebied van data security, integratie, architectuur en design. Klanten willen volgens Melkote besparen op netwerken. “De CIO moet vaak veel geld uitgeven aan vaste netwerken, maar door een gebouw geheel wireless maken kan je veel kosten besparen. dat hebben we ook gedaan in het nieuwe kantoor van KPMG in Amstelveen. Je creëert daardoor een Next Generation Workspace; de ideale samenwerkingsomgeving. Met de komst van 802.11ac wlan standaard worden draadloze netwerken sneller dan vaste netwerken. De 802.11ac van Aruba biedt daarbij ClientMatch. Hierdoor blijven 'sticky' clients altijd verbonden met de beste toegangspunten tijdens het roamen binnen de wireless LAN van Aruba. Zo hebben alle mobiele apparaten altijd voorspelbare prestaties. Steeds meer nieuwe smartphones, tablets en pc’s zijn er klaar voor, zoals de Samsung Galaxy IV en de Apple iPhone en Macbook.”  

Lufthansa

Door de komst van software defined networks (sdn) verwacht Melkote dat organisaties gaan migreren naar 802.11ac netwerken, waar ze bijvoorbeeld Microsoft Lync met een hoge beschikbaarheid en QoS kunnen gebruiken. “Aruba Networks speelt daarop in met nieuwe producten zoals de Aruba 220 Series Access Points. Deze wlan oplossing heeft een doorgeefsnelheid van meer dan 1Gbps, 802.11ac beamforming en is compatibel met 802.2af. De wlan-oplossing van Aruba verenigt mogelijkheden voor het beheren van realtime UCC-applicaties zoals Microsoft Lync. Het maakt het ophalen van gegevens over gesprekskwaliteit uit de nieuwe Lync Diagnostics API van Microsoft mogelijk. De gegevens kunnen vervolgens worden gecombineerd met gegevens over de netwerkstatus. Lufthansa Technik heeft 802.11ac van Aruba Networks gekozen om intensieve wifi aan boord van vliegtuigen mogelijk te maken.”

Vlan is niet meer toereikend
Volgens Melkote is er meer kennis rond het inrichten en beheren van draadloze netwerken nodig door de komst van meer mobiele apparatuur en consumentenapplicaties in kantooromgevingen. “De office wordt steeds meer wireless. Vroeger werd een wlan-netwerk door IT-afdelingen nog buiten de deur gehouden omdat het niet veilig zou zijn. Maar dat is nu anders. Organisaties hebben behoefte aan een wireless netwerk met een hoge performance. Het virtual local area network (vlan) is niet meer toereikend om ondersteuning te bieden aan nieuwe applicaties zoals Microsoft Lync dat om een hoge QoS vraagt. Gebruikers willen liever een sterke wlan met hoge beschikbaarheid voor Skype en Dropbox."

MDM
Voor het beheer van de toegang van mobiele apparatuur en apps biedt Aruba Networks ClearPass Access Management met Aruba Workspace: Dit is een geautomatiseerde MDM oplossing die alleen bedrijfsdata beheerd en beveiligd, en persoonlijke data en apps van een gebruiker met rust laat. Melkote: “Tot nu is mobiel beheer arbeidsintensief voor IT-afdeling, beter is een self-service dienst voor eindgebruikers die hun eigen apps beheren. Aruba heeft door de overname van Meridian Apps een ‘text location platform’ die apps voor een gebruiker snel beschikbaar stelt. Meridian Apps biedt een platform voor drag en drop applicaties, zoals navigatie en location based notificaties.”

Kabel
Paul van der Wilk, country manager voor Aruba Benelux, zegt dat organisaties met het aanbod van Aruba Networks naar een nieuwe geïntegreerde wireless netwerkomgeving kunnen migreren. “De meeste fabrikanten hebben een core aggregatie bekabelde access neergelegd. De wireless access producten van Aruba Networks bestaan vaak uit verschillende producten voor Wi-Fi, vpn, remote office en outdoor.  Zo zijn de Aruba Networks Mobility Access switches geschikt als mobilty controlers voor bijkantoren. Een retailer kan met de cloud-gebaseerde management en multi-tenant technologie zijn bijkantoren beheren met de Wi-Fi management van Aruba Networks. Met Aruba Networks krijgen gebruikers beschikking over routers die Wi-Fi Access bevatten. Met de beheeroplossing Clearpass krijgt een organisatie een Wi-Fi-gebaseerde applicatie-centrische oplossing. Met policies bepaalt de beheerder welke apps je wel of niet mag gebruiken. Gebruikers zetten daarom vaker routers in met Wi-Fi access. We trekt nu nog een kabel door het hele gebouw?”

Door: Witold Kepinski


Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!