Redactie - 14 oktober 2013

Veel service providers slaan data op voor andere doelen dan wettelijk is toegestaan


Agentschap Telecom verwacht begin 2014 de resultaten bekend te kunnen maken van het vervolgonderzoek naar het bewaren van bel- en internetgegevens door telecomaanbieders.

Uit een eerste onderzoek uit 2012 is gebleken dat 24 procent van de providers de gegevens voor andere doelen opslaat dan wettelijk is toegestaan. Tien procent bewaart de gegevens langer dan mag. Met name de kleine- en middelgrote telecomaanbieders voldoen niet aan de wet.

De wet Bewaarplicht geeft aan dat telefoon- en internetaanbieders de belgegevens van hun klanten moeten bewaren voor Justitiedoeleinden. Belgegevens moeten één jaar bewaard blijven, internetgegevens een half jaar. Het gaat daarbij niet om de inhoud van de gesprekken, maar wel wie wanneer met welk nummer gebeld heeft. Ook mogen telecombedrijven deze gegevens gebruiken voor bedrijfsdoeleinden. Vanuit privacyoverwegingen mag dit alleen onder voorwaarden, zoals de toestemming van de klanten voor marktonderzoek.

In het vervolgonderzoek dat nu wordt uitgevoerd, onderzoekt Agentschap Telecom of de telecomaanbieders de wet beter naleven. Ook wordt daarbij gekeken of klanten toestemming hebben gegeven dat de belgegevens gebruikt mogen worden. Lees het rapport hier.

Door: Witold Kepinski 


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!