Redactie - 16 oktober 2013

Gert Brouwer: cloud storage is niet altijd zaligmakend


Vanwege de economische crisis staan investeringen onder druk. IT-budgetten groeien niet en krimpen zelfs. Terwijl de groei aan data bepaald geen recessie vertoont, constateert Gert Brouwer (foto), onafhankelijk consultant op het gebied van storage. “Integendeel. Bedrijven hebben te maken met een enorme dataexplosie, die ze met bestaande middelen op moeten vangen. Dus moeten ze slim zijn en binnen hun mogelijkheden de juiste technologie voor hun dataopslag kiezen.”

Volgens Brouwer worden er te veel mooie praatjes verkondigd door leveranciers die puur hun IT-producten willen slijten. “Ook de meeste analisten, vaak voor meer dan negentig procent afhankelijk van de fabrikanten, geven geen objectieve informatie. Op basis daarvan nemen bedrijven dan verkeerde beslissingen.”

In zijn presentatie op vakbeurs Storage Expo laat Brouwer tal van trends de revue passeren – van compressie, deduplicatie en virtualisatie tot SSD, Big Data en de Cloud - om aan de hand van zijn jarenlange ervaring voor klanten wereldwijd aan te geven wat deze steevast bejubelde technieken hen in de praktijk hebben opgeleverd. “In de praktijk gaat er veel mis. Een hardnekkig vooroordeel is dat cloudoplossingen goedkoper zijn. Dat is niet per definitie het geval. Aanbieders van cloud storage beloven een halvering van de kosten voor dataopslag zonder dat ze de kosten van mogelijke klanten kennen. In een aantal businesscases heb ik kunnen constateren dat cloudoplossingen lang niet altijd renderend zijn. Als je er bovendien van uitgaat dat je als gebruiker zelf altijd een kopie moet hebben, dan wordt het voor velen minder of helemaal niet meer interessant om de Public Cloud te gaan gebruiken.”

De crisis zorgt er ook voor dat cloudaanbieders onvoldoende middelen hebben om te investeren. Met alle risico’s van dien, getuige het recente faillissement van de Amerikaanse cloudaanbieder Nirvanix dat grote bedrijven als Dell en IBM tot zijn partners rekende. “Klanten kregen twee weken om hun data te redden. Dat is veel te weinig tijd, dus dat gaf grote paniek.” Ook een thema als veiligheid krijgt onvoldoende aandacht bij clouddiensten, aldus Brouwer. “Gebruikers van Gmail zullen zeggen dat ze nog nooit gegevens kwijt zijn geraakt, maar vertrouwelijke strategische bedrijfsdocumenten zet je niet weg, als je niet weet waar deze data terechtkomen en je zelf niet de controle en de beveiliging regelt.”

Cloudaanbieders kunnen ook geen oplossing bieden voor ‘latency’, het ‘natuurlijke’ verschijnsel dat in elk netwerk vertraging in dataverkeer optreedt. Reden voor een klant van Brouwer zijn data terug te halen van het cloudhosting-bedrijf. “Het ging om een ziekenhuis, waarin elke tijdverspilling geld kost. Een radioloog kan niet minuten lang op röntgenbeelden gaan wachten.” Volgens Brouwer zullen aanbieders van clouddiensten niet alleen aan moeten tonen dat zij hun zaken technisch op orde hebben. Ook zullen zij aannemelijk moeten maken dat zij continuïteit kunnen waarborgen. “Gebruikers zullen zich beter moeten afvragen wat de gevolgen zijn, als zij hun data verliezen omdat ze hun eieren in één mandje hebben gelegd. Met andere woorden: een gedegen risicoanalyse is op zijn plaats.”

Gert Brouwer is een van de sprekers spreker tijdens de vakbeurs Storage Expo, die op 30 en 31 oktober plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht. Bekijk hier het complete congresprogramma van Storage Expo. De sessie van Brouwer vindt plaats op woensdag 30 oktober van 14:00 tot 14:45 uur in zaal 10.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!