Ook Google en Yahoo niet veilig voor snuffelwerk NSA
31-10-2013

Ook Google en Yahoo niet veilig voor snuffelwerk NSA


De NSA, het Amerikaanse veiligheidsagentschap, blijkt toegang te hebben tot intern dataverkeer tussen de talloze datacenters van de grote internetbedrijven Google en Yahoo. Dat meldt onder meer de Washington Post op basis van documenten gelekt door Edward Snowden.

Met de toegang kan de NSA gegevens van honderden miljoenen gebruikers benaderen en analyseren. Uit een van de documenten blijkt dat het agentschap dagelijks miljoenen records vanuit interne netwerken van Yahoo en Google doorsluist naar data warehouses in het hoofdkwartier van de NSA in Fort Meade.

De dertig dagen voorafgaand aan het rapport werden zo ruim 181 miljoen records verwerkt en opgeslagen. Het ging daarbij zowel om metadata als content. Onder de schuilnaam Muscular werken de NSA en zijn Britse tegenhanger GCHQ samen. Zij onderscheppen data die tussen de talloze datacenters van Yahoo en Google wordt heen en weer gestuurd.

Een woordvoerder van Google zegt furieus te zijn over de aftappraktijken die de veiligheidsagentschappen op de eigen infrastructuur van Google uitvoeren. Een woordvoerder van Yahoo zegt dat zijn bedrijf geen toegang heeft gegeven aan de NSA en andere overheidsinstanties.

(DT)

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security