Redactie - 01 november 2013

SURFnet sluit single sign-on partnership met eduGAIN

SURFnet heeft samen met de Technische Universiteit Eindhoven voor het Europese 7e kaderproject Virtual Campus Hub een internationale samenwerkingsinfrastructuur opgezet.

SURFnet en de betrokken partners uit Denemarken, Zweden en Italië maken hierbij gebruik van de eduGAIN-dienstverlening. Studenten en medewerkers die zijn aangesloten op het identity managementsysteem van één van de partners hebben de mogelijkheid met hun eigen instellingsaccount ook in te loggen op diensten van de universiteiten in het buitenland. eduGAINzorgt er voor dat de identity managementsystemen van de instellingen in verschillende landen elkaar kunnen vertrouwen, zodat men veilig gebruik kan maken van elkaars diensten. Hierdoor kunnen gebruikers eenvoudiger internationaal samenwerken aan gezamenlijke onderwijs- en onderzoeksactiviteiten.

eduGAIN
De Virtual Campus Hub is een proof-of-concept. Het is de eerste keer dat studenten en medewerkers in een pilot-omgeving met single sign-on gebruik maken van diensten van verschillende buitenlandse universiteiten via de eduGAIN-infrastructuur. Dit project heeft aangetoond dat de technologie er klaar voor is. Vooralsnog was dit alleen mogelijk op nationaal niveau, in Nederland via SURFconext: de infrastructuur waarmee onderwijs- en onderzoeksinstellingen kunnen koppelen met diverse aangesloten dienstleveranciers. De eduGAIN-infrastructuur zorgt ervoor dat dit ook internationaal mogelijk is.

Virtual Campus Hub
De Virtual Campus Hub is een samenwerking tussen de Technische Universiteit Eindhoven, de Technical University of Denmark, het Royal Institute of Technology Stockholm en Politecnico di Torino. Het concept is een gedeelde digitale leer- en werkomgeving voor studenten Energiemanagement. De studenten kunnen er onder andere virtuele lezingen volgen, gebruik maken van een laboratorium op afstand, opdrachten maken en veilig documenten delen. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven kunnen met hun bestaande en bekende login-gegevens van de TU/e gebruik maken van diensten die door de technische universiteiten in de andere drie landen worden aangeboden.

Het project Virtual Campus Hub is gefinancierd met middelen uit het Zevende Kaderprogramma van de Europese Unie (FP7 2007-2013) voor onderzoek en technologische ontwikkeling, onder subsidieovereenkomst nr. 283746.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!