Redactie - 04 november 2013

‘Blackberry staat niet meer te koop en vervangt CEO’


De Canadese smartphonefabrikant Blackberry staat niet meer te koop. In plaats daarvan vervangt het gekwelde bedrijf zijn CEO en bereidt het een aandeelemissie ter waarde van 1 miljard dollar voor. Dat schrijft de Canadese krant The Globe and Mail op basis van ongenoemde bronnen.

Blackberry stond sinds augustus 2013 in de etalage. De huidige topman, Thorsten Heins, ruimt het schip en met hem enkele andere directieleden. Heins is CEO sinds hij in juli 2011 het leidersduo Jim Balsillie en Mike Lazaridis opvolgde naar aanleiding van tegenvallende omzetcijfers. Na zijn aantreden kalfde de marktpositie van Blackberry echter verder af.

In de media circuleert al enkele weken het onbevestigde nieuws dat ex-baas Lazaridis samen met private-equitybedrijf Cerberus Capital Management en chipfabrikant Qualcomm probeert om Blackberry op te kopen. Het is niet bekend of de veronderstelde aandelenemissie ten gunste van dit consortium is.

Blackberry is op de smartphonemarkt links en rechts voorbijgestreefd door andere partijen. Het marktaandeel is een fractie van wat het enkele jaren geleden was. De belangrijkste gegadigde voor overname was grootaandeelhouder Fairfax Financial Holdings. Die probeerde een bod van 4,7 miljard dollar uit te brengen, maar kreeg de financiering niet rond. Fairfax had officieel tot vandaag om boekenonderzoek te doen. Andere geïnteresseerden zouden onder meer zijn Facebook en het Chinese technologieconcern Lenovo.

(DT)

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!