Redactie - 09 november 2013

HP en HOMIJ bouwen overheidsdatacenter ‘de Haagse Vierkante Kilometer' in Rijswijk


De realisatie van het overheidsdatacenter ‘de Haagse Vierkante Kilometer' in de gemeente Rijswijk kan beginnen. Samen met Shared Service Centrum ICT (SSC-ICT) heeft de Rijksgebouwendienst (RGD) de realisatie gegund aan de combinatie HP-HOMIJ.

Haagse dienstverlener
HP-HOMIJ is een samenwerkingsverband van Hewlett Packard Nederland en HOMIJ Technische Installaties, waarin HP het ontwerp verzorgt en HOMIJ de installatie en het onderhoud.SSC-ICT is de integrale Haagse dienstverlener voor de ICT-werkplekdiensten van vijf ministeries: IenM, VWS, SZW, BZK en Financiën. De shared service organisatie voorziet deze ministeries van de juiste ICT-middelen en verricht de daarbij horende ondersteunende werkzaamheden. SSC-ICT is onderdeel van het directoraat-generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk (OBR) van het ministerie van BZK.

Rijswijk wordt de thuisbasis van de digitale gegevens van 9 bestuursdepartementen en diverse uitvoeringsorganisaties van het Rijk. De oplevering is voorzien in het laatste kwartaal van 2014.

Plaspoelpolder
Het terugbrengen van het aantal datacenters past in het beleid van het kabinet naar een efficiënte en compacte rijksdienst. Om dat te bereiken gaat het onder andere om meer samenwerking binnen de rijksdienst, goedkoper werken met minder ambtenaren en een goede dienstverlening. Voor de samenvoeging van de datacenters is het Programma Consolidatie Datacenters (PCDC) opgesteld.

Het overheidsdatacenter in Rijswijk komt in het bestaande Rijksbedrijvencentrum op het bedrijventerrein Plaspoelpolder. Het gebruik maken van een bestaand overheidsgebouw past in het huisvestingbeleid om bestaande rijkspanden efficiënt in te zetten. Innovatieve technieken zorgen ervoor dat het datacenter energiezuinig wordt.

4 datacenters
Het Overheidsdatacenter Rijswijk is één van de vier overheidsdatacenters waar de andere 64 bestaande datacenters in op gaan. De andere worden opgezet door de Dienst Uitvoering Onderwijs in Groningen, het samenwerkingsverband Rijkswaterstaat/Dienst Justitiële Inrichtingen in Amsterdam en de Belastingdienst in Apeldoorn. Zij voeren deze projecten zelfstandig uit. De datacenters in Groningen en Amsterdam zijn inmiddels geopend.

Door: Witold Kepinski 


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!