Redactie - 02 december 2013

'IT-systemen vaak beperkende factor voor groei'


Met name risicomijdend gedrag, inflexibele IT-systemen en een hiërarchische bedrijfscultuur belemmeren de groei bij MKB-bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van SAP Nederland onder ruim tweehonderd middelgrote bedrijven is uitgevoerd.

Er zijn volgens het onderzoek duidelijke verschillen tussen middelgrote bedrijven die groeien en soortgelijke bedrijven die krimpen. Groeiers blijken heel anders met veranderingen in de markt om te gaan dan krimpers. Risicomijdend gedrag, inflexibele IT-systemen en een hiërarchische bedrijfscultuur zorgen ervoor dat middelgrote ondernemingen met een krimpende omzet zich niet tijdig aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. 

“Met name IT blijkt een cruciale rol te spelen bij het onderscheid tussen groeiers en krimpers”, zegt Marcel Groenenboom. Hij is Director General Business & Channels bij SAP Nederland. “Bedrijven die risicomijdend gedrag vertonen en een hiërarchische cultuur hebben waarin weinig ruimte is voor zelfstandige besluitvorming op de werkvloer, blijken vaak ook over inflexibele IT-systemen te beschikken. Bij veel krimpende bedrijven ontbreekt het geloof in innovatie en verandering. Ze wachten liever af tot de economie weer gaat groeien, dan dat ze zelf actief op zoek gaan naar nieuwe kansen.”

“We zien binnen dit soort organisaties dikwijls een starre en naar binnen gekeerde houding. Ze hebben nauwelijks aandacht voor de nieuwe ideeën van medewerkers. Het ontbreekt bovendien soms aan visie om te investeren in innovatieve IT-oplossingen op het gebied van bijvoorbeeld mobility, cloud of business analytics. Daarmee ontstaat een soort ‘self-fulfilling prophecy’ die maar moeilijk te doorbreken is.”

(DT)

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!