Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
13-12-2013

Kaspersky schetst security trends 2014 voor zakelijke markt

Deskundigen van Kaspersky Lab delen hun voorspellingen voor 2014. Een meerderheid van de verwachtingen heeft betrekking op wat Edward Snowdens onthullingen in gang hebben gezet. Hierbij een aantal voorspellingen voor het bedrijfsleven

Voor internetaanbieders

Een aantal populaire internetdiensten heeft al aangekondigd aanvullende maatregelen te gaan implementeren om data van gebruikers te beschermen, waaronder encryptie van alle tussen hun eigen servers verzonden data. De inzet van meer geavanceerde beschermingsmaatregelen zal doorgaan. Dit wordt een belangrijke factor wanneer gebruikers moeten kiezen tussen rivaliserende webdiensten.

Voor aanbieders van cloudopslag

Hackers richten zich op medewerkers van cloud-diensten, omdat ze hen zien als de zwakste schakel in de beveiligingsketen. Een geslaagde aanval levert cybercriminelen enorme hoeveelheden data. Naast datadiefstal zijn aanvallers ook geïnteresseerd in het verwijderen of wijzigen van informatie - in sommige gevallen kan gemanipuleerde informatie zelfs nog meer waard zijn voor de opdrachtgever. Deze trend zal zich voortzetten.

Voor softwareontwikkelaars

De diefstal van source codes van populaire producten - bijvoorbeeld de gamingindustrie en ontwikkelaars van mobiele apps - geeft aanvallers de mogelijkheid zwakke plekken te vinden in deze producten en die vervolgens te gebruiken voor hun eigen frauduleuze doelen. Als cybercriminelen toegang hebben tot de ‘opslaglocatie’ van het slachtoffer, kunnen zij bovendien de broncode van een programma wijzigen en er ‘backdoors’ in verwerken.

Voor concurrenten

Snowdens onthullingen hebben aangetoond dat een van de doelen van cyberspionage tussen landen betrekking heeft op het verlenen van economische hulp aan "bevriende" bedrijven. Dit heeft de ethische barrières neergehaald die aanvankelijk voor terughoudendheid zorgden bij het gebruik van onconventionele concurrentiemethoden met rivalen. Bedrijven overwegen dit soort activiteiten voor zichzelf in te zetten. Ze maken daarbij gebruik van cyberhuurlingen, georganiseerde groepen gekwalificeerde hackers die op maat gemaakte cyberspionagediensten kunnen leveren.

Voorspellingen voor het World Wide Web

"Internet wordt steeds meer opgedeeld in nationale segmenten. Snowdens verklaringen doen de vraag toenemen naar regels die het gebruik van buitenlandse diensten verbieden. Individuele landen zijn niet langer bereid om een enkele byte aan informatie uit hun netwerken te laten vertrekken. Deze tendens zal steeds meer toenemen en wettelijke beperkingen zullen onvermijdelijk leiden tot technische verboden. De volgende stap bestaat waarschijnlijk uit pogingen om buitenlandse toegang tot de gegevens in een land te beperken.Als deze trend zich verder ontwikkelt, kan het op een gegeven moment leiden tot de ineenstorting van het huidige internet, dat op zal breken in tientallen nationale netwerken. Het schimmige Darknet zal dan het enige echte wereldwijde web zijn", meent Alexander Gostev, Chief Security Expert van het Global Research & Analysis Team.

Verschillende landen hebben al wetten aangenomen of in de planning om het gebruik van buitenlandse diensten te verbieden. In november kondigde Duitsland aan dat alle communicatie tussen de Duitse autoriteiten volledig wordt beperkt tot binnen de eigen landsgrenzen. Brazilië heeft plannen aangekondigd om een alternatief internetkanaal te bouwen, zodat men geen gebruik hoeft te maken van dat van Florida.

 

Terug naar video overzicht

Tags

Security
Security