Redactie - 13 december 2013

G-Data geeft vijf IT-security voorspellingen voor 2014

De Duitse security leverancier G-Data geeft vijf IT-beveiligingsvoorspellingen voor 2014. Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door een drastische stijging van het aantal bedreigingen voor Android, een grote hoeveelheid aan gevaarlijke computermalware en hoogintelligente eCrime-campagnes. Volgend jaar verwachten de experts van G Data dat deze trends doorzetten.

Fraude met dure servicenummers neemt af

G Data gaat ervan uit dat fraude met dure servicenummers het komende jaar zal afnemen, aangezien nieuwere versies van Android (vanaf versie 4.2) een ingebouwde bescherming hebben tegen het ongemerkt bellen van en sms’jes versturen aan dure servicenummers. Steeds meer mensen zullen in 2014 één van die nieuwere versies gaan gebruiken, waardoor zij geen slachtoffer meer kunnen worden van deze fraude. Bovendien wordt het verspreiden van dergelijke malware onaantrekkelijker voor cybercriminelen, omdat de verwachte opbrengst zal teruglopen.  Het stelen van (persoonlijke) gegevens en het bouwen en gebruiken van botnets zal de nieuwe focus worden voor mobiele malware.

Cloudopslagdiensten als toegangspoort voor malware

Dropbox en andere opslagdiensten zijn erg populair voor het maken van backups en voor het bewaren van bestanden. Voor criminelen is dat geld waard. G Data-experts hebben al aanvallen gezien die tot doel hadden om gegevens te onderscheppen. In 2014 verwacht G Data niet alleen dat er gespioneerd zal worden in de cloud, maar ook dat er als onschuldig bestand gecamoufleerde stukken malware zullen worden geüpload. Deze kunnen pc’s dan infecteren door handmatige of automatische downloads. Dit soort aanvallen zal vooral in zakelijke omgevingen plaatsvinden.

Wereldkampioenschap voetbal

Het wereldkampioenschap in Brazilië zal een verleidelijk onderwerp zijn voor cybercriminelen. De G Data-experts verwachten onder andere spamcampagnes, bijvoorbeeld voor het aanbieden van valse toegangskaarten, goedkope vliegtickets, hotelovernachtingen en spectaculaire livestreams om voetballiefhebbers in de val te lokken.

Slimme apparaten als veiligheidsrisico

Veel apparaten, zoals centrale verwarmingsketels, televisies, lampen en koelkasten zijn ondertussen uitgerust met een internetverbinding en kunnen met een app, of via een interface op het apparaat zelf bestuurd worden. In het komende jaar zullen slimme tv’s en andere online apparatuur in het vizier komen van cybercriminelen.

Trend richting het laden van dynamische code

In 2014 zullen cybercriminelen de detectie van malware  moeilijker maken. Ze zullen meer gebruik gaan maken van cloudtechnologieën om hun aanvallen te verbergen, met behulp van het laden van dynamische code pc’s om deze te infecteren. G Data heeft deze tactieken al gezien bij banktrojanen. In die gevallen waren de data op de aan te vallen websites geen vaste component van de malware-code  - maar werden die dynamisch geladen vanuit de cloud.  Hierdoor waren de aanvallers flexibeler en konden zij hun aanvallen beter verbergen.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!