Redactie - 13 december 2013

Gartner: 26 miljard apparaten communiceren via internet in 2020


Het Internet of Things, de verzameling van online apparaten anders dan PC’s, tablets en smartphones, is in 2020 bijna dertig maal groter dan in 2009. Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner.

Tegen die tijd zullen 26 miljard apparaten via ingebedde technologie aan het internet zijn gekoppeld. In 2009 waren dat er nog maar 900 miljoen, aldus de analisten. Deze groei is veel groter dan die van de nu gebruikelijke apparaten die zijn verbonden met internet. Daarvan zijn er in 2020 waarschijnlijk 7,3 miljard.

Ook de omzet uit IoT-producten en -diensten neemt fors toe. In 2020 groeit deze omzet jaarlijks met 300 miljard dollar (incrementele omzet), voornamelijk in dienstverlening.

Veel van de apparaten met ingebedde technologie om te koppelen met internet, zullen de technologie uiteindelijk niet gebruiken, is de verwachting. Dat komt doordat de technologie zó goedkoop is, dat deze standaard wordt toegevoegd aan nieuwe consumentenproducten.

Met de IoT-technologie kunnen producten bijvoorbeeld worden geactiveerd. Meer intensieve toepassingen van IoT zijn onder meer sensoren in geavanceerde medische apparatuur, geautomatiseerde productieomgevingen, machinerobots, landbouwapparaten, automotoren, transportfaciliteiten en stroomvoorziening.

(DT)

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!