Redactie - 30 december 2013

NSA misbruikt lekken in producten van leveranciers als Dell, Cisco en Huawei


De Amerikaanse inlichtingendienst NSA misbruikte zwakheden in producten van grote IT-leveranciers om dataverkeer af te luisteren. De dienst had hiervoor zelfs een speciale afdeling, met de naam Tailored Access Operations (TAO).

Dat meldt onder meer het Duitse zakentijdschrift Der Spiegel op basis van documenten die voormalig NSA-medewerker Edward Snowden naar buiten bracht. 

Uit de stukken blijkt dat de inlichtingendienst verzendingen van fysieke hardware onderschepte en voorzag van afluisterfoefjes. Al in 2008 zou er een heuse catalogus van high-tech gadgets bestaan waarmee de dienst zelfs moeilijk te kraken producten kan misbruiken. Het gaat bijvoorbeeld om kabels voor beeldschermen, waarin een radiozendertje is verwerkt voor het doorsturen van data. Ook zouden er nep-basisstations voor het onderscheppen van telefoonsignalen zijn.

De Snowden-documenten melden dat producten van grote techbedrijven als Cisco, Dell, Western Digital en Huawei actief zijn gehackt door de NSA. De inlichtingendienst zou daarbij kwetsbaarheden in hun technologie hebben opgezocht en misbruikt om onopvallende afluisterprogrammaatjes te installeren.

De dienst zou ook hebben ingebroken op het interne rapporteersysteem van Microsoft om zo mee te kijken, bijvoorbeeld in de crash reports die Windows genereert bij een blauw scherm.

(DT)

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!