Redactie - 01 januari 2014

'Keurmerk voor Nederlandse datacenters voorkomt zorgen'


Nederland moet een keurmerk oprichten voor datacenters. Door de snelle groei van het aantal datacenters in Nederland ontstaan er ook steeds meer onduidelijkheid. Dit keurmerk moet bedrijven de mogelijkheid te geven een geïnformeerde afweging te maken hun data in een specifiek datacenter onder te brengen. Dit stellen een aantal juristen en datacenterspecialisten tegenover Het Financieele Dagblad.

Pieter Lettinga, advocaat bij Dorhout Advocaten, is currator geweest bij het faillissement van een klein datacenter in Nederland. Lettinga stelt dat dit soort situaties tot veel onduidelijkheid en onrust leidt bij klanten van het datacenter. ‘Bij zo’n faillissement raken klanten in paniek. Ze zijn bang niet meer bij hun servers te kunnen en vrezen voor de continuïteit van hun dienstverlening. Ik realiseerde me toen hoe weinig klanten eigenlijk weten wat er zich in zo’n “data-hotel” precies afspeelt of zelfs waar het ding staat’, legt Lettinga uit. Om welk datacenter het precies gaat laat Lettinga in het midden, maar ligt voor de hand.

Chaos bij Datahouse
Datahouse verkeerde dit jaar in zwaar weer. Een rechter sprak half juli het faillissement uit over de Belgische tak van het bedrijf. Korte tijd later werd bekend dat het datacenter van Datahouse in Alphen aan de Rijn wegens een huurachterstand zijn deuren moest sluiten. Hierdoor ontstond onder Nederlandse klanten van het bedrijf onrust. Veel klanten maakte zich zorgen over de mogelijkheid die zij zouden hebben IT-apparatuur te verwijderen op het moment dat ook de Nederlandse tak van het bedrijf failliet zou gaan. Allerlei klanten kwamen daarom direct in actie en besloten hun IT-apparatuur preventief te verwijderen uit de datacenters van Datahouse.

Deze verhuizing verliep echter niet bepaald zonder problemen. Onder klanten van Datahouse ontstond lichte paniek, waarna de beveiligingsregels van de locatie niet langer werden nageleefd. Zo is het Alkmaarse datacenter voorzien van een beveiliging die de identiteit van bezoekers controleert en ervoor zorgt dat slechts één persoon per keer het datacenter kan betreden. Deze toegangscontrole werd echter onbruikbaar gemaakt doordat klanten de deur bewust open lieten staan om de verhuizing te vereenvoudigen. Iedereen kon hierdoor de datavloer op komen. Niet alleen klanten van Datahouse liepen dan ook in het datacenter rond, maar ook derden. Ook in het datacenter van Datahouse in Alphen aan de Rijn begonnen klanten direct met het verhuizen van apparatuur.

Maatregelen bleken niet onterecht
De maatregelen die veel klanten direct besloten te nemen bleken helaas niet zonder reden te zijn. De rechter sprak op 26 juli 2013 het faillissement uit over de Nederlandse tak van het bedrijf. Klanten van het bedrijf kregen te horen dat zij vanwege een 'afkoelingsperiode' hun servers niet direct mochten weghalen uit de datacenters van het bedrijf. Deze afkoelingsperiode kan maximaal twee maanden duren, maar kan worden opgeheven als het bedrijf in de tussentijd een doorstart zou maken. Pieter Lettinga werd als curator aangesteld en maakte begin september bekend dat een doorstart van Datahouse er niet in leek te zitten. Het datacenter is overigens gedurende de afkoelingsperiode gewoon operationeel gebleven.

Faillissementen kunnen dus voor veel onzekerheid en zorgen leiden bij klanten van datacenters. Lettinga is daarom van mening dat Nederland een keurmerk voor datacenters moet opzetten. Dit keurmerk moet meer duidelijkheid geven over de eisen waaraan Nederlandse datacenters moeten voldoen. Bedrijven die hun data willen onderbrengen in een datacenter kunnen hierdoor een betere afweging maken bij de keuze voor een specifiek datacenter.

Niet alle data is geschikt voor de cloud
De advocaat van Dorhout Advocaten krijgt steun van Kees Stuurman, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en partner bij Van Doorne advocaten. Stuurman stelt dat de keuze data onder te brengen bij een specifiek datacenter een managementbeslissing is. De hoogleraar stelt dat bedrijven zich steeds vaker realiseren dat sommige informatie te gevoelig is om in de cloud op te slaan. Bedrijven die deze gevoelige data toch in de cloud opslaan moeten dan ook goed letten op de voorwaarden die hieraan verbonden zijn.

 
WH
 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!