Stijgende verkoop van PC's, tablets en smartphones onderstreept belang van een BYOD-beleid

Stijgende verkoop van PC's, tablets en smartphones onderstreept belang van een BYOD-beleid

Stijgende verkoop van PC's, tablets en smartphones onderstreept belang van een BYOD-beleid

08-01-2014

Stijgende verkoop van PC's, tablets en smartphones onderstreept belang van een BYOD-beleid


Google verkoopt dit jaar naar verwachting voor het eerst meer dan één miljard Android-apparaten. Het bedrijf heeft hiermee een flinke voorsprong op de concurrentie en domineert dan ook de markt voor PC's, tablets en smartphones. Ook de hoeveelheid verkochte iOS-, Mac OS- en Windows-gebaseerde machines groeit komend jaar. Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. De groei is slecht nieuws voor bedrijven die nog geen BYOD-beleid hebben opgesteld.

Gartner verwacht dat het Windows-besturingssysteem de tweede plek in handen krijgt en geleverd wordt op 359 miljoen PC's, smartphones en tablets. Apple staat met het mobiele besturingssysteem iOS en Mac-besturingssysteem Mac OS op de derde plek. Het technologiebedrijf verkoopt naar verwachting 344 miljoen apparaten met deze twee besturingssystemen.

Meer privé-apparaten op de werkvloer
Gartner verwacht dat komend jaar in totaal bijna 2,5 miljard PC's, smartphones en tablets worden verkocht. Meer mensen krijgen dit soort apparaten dus in bezit. Het ligt dan ook voor de hand dat ook de hoeveelheid privé-apparaten op de werkvloer hierdoor stijgt, al doet Gartner hier geen uitspraken over. Dit zorgt voor grotere risico's voor bedrijven. Wie geen duidelijk Bring Your Own Device-beleid heeft opgezet kan geconfronteerd worden met vervelende situaties die schadelijk kunnen zijn voor het imago van het bedrijf.

Zo kunnen medewerkers bedrijfsdocumenten en -data openen of opslaan op hun privé-apparaat, met alle risico's van dien. De werkgever heeft hierdoor geen enkele controle meer over de veiligheid van deze data. Zo kan een smartphone, tablet of laptop bijvoorbeeld door de werknemer worden verloren of kunnen de apparaten worden gestolen. De werkgever heeft in dit geval niet de mogelijkheid maatregelen te nemen om te voorkomen dat bedrijfsdata op straat komt te liggen. Dit terwijl datalekken grote gevolgen kunnen hebben voor de reputatie van een bedrijf.

Een BYOD-beleid is van belang
De groeiende populariteit van Android-, iOS-/Mac OS- en Windows-apparaten onderstreept dan ook het belang van een BYOD-beleid. Met behulp van een dergelijk beleid kunnen gedragsregels worden opgesteld die moeten voorkomen dat bedrijfsdata op privé-apparaten terecht komt. Ook zijn er oplossingen beschikbaar die als onderdeel van een dergelijk beleid kunnen worden geïmplementeerd. Denk hierbij aan oplossingen die de zakelijke omgeving volledig gescheiden houden van de privé-omgeving. Medewerkers kunnen hierdoor met een gerust hard bedrijfsdata bekijken op hun smartphone, terwijl werkgevers de zekerheid hebben deze data op ieder gewenst moment op afstand te kunnen wissen. Doordat de privé-data te allen tijde gescheiden blijft van de bedrijfsdata, kan de bedrijfsdata worden gewist zonder privé-data in gevaar te brengen.

WH
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Mobility
Mobility