Redactie - 11 januari 2014

Interview HP Enterprise Services: 'Tijd van klassieke outsourcingscontracten is definitief voorbij’


Het is gedaan met de oude manier van IT-uitbesteding. Veel organisaties zoeken methodes om hun technologische systemen flexibel en schaalbaar in te zetten. Technologiebedrijf HP werkt dan ook hard aan de dienstverlening van de toekomst. Daarin staan virtual private clouds centraal, vertelt Koos van der Straaten, country director HP Enterprise Services Nederland.

HP Enterprise Services staat van origine te boek als leverancier van IT-outsourcingsdiensten. Grootzakelijke organisaties kunnen er sinds jaar en dag terecht voor het ontwerpen, bouwen, implementeren en beheren van hun applicaties en complete IT-systemen. Niet zelden nam de dienstverlener daarbij werknemers of hele afdelingen van de klant over. En werden de werkzaamheden op operationeel niveau voor vele jaren vastgelegd.

Die tijd is definitief voorbij, zegt Van der Straaten. “Bedrijven willen zich niet meer vijf jaar vastleggen terwijl onduidelijk is welke technologische sprongen de ITdienstverlening in die tijd maakt. Ze hebben behoefte aan flexibiliteit. Dat komt voor een deel door de onzekere economische situatie, waarin ze de mogelijkheid willen hebben om gemakkelijk hun processen en productportfolio aan te passen.”

‘Design for change’
Van der Straaten: “De oplossingen die wij tot dusver boden, kenmerken zich door ‘design for operations’. Ze zijn voornamelijk tot stand gekomen om het werk op operationeel niveau te optimaliseren. Organisaties vragen ons steeds vaker om ‘design for change’. Ze verwachten dat onze diensten ook rekeninghouden met de voortschrijdende technologische ontwikkeling en de wens om naar aanleiding daarvan de samenwerking aan te passen. Dat geldt dan voor alle onderdelen van de uitbesteding, of het nu gaat om de techniek, de processen of de contracten. Alles moet flexibeler worden.” Om zijn klanten die flexibiliteit te bieden, werkt HP aan wat het bedrijf de ‘New Style of IT’ noemt. Het is dienstverlening die meer is gebaseerd op het flexibel aanbieden en afnemen van services. De diensten spitsen zich toe op cloud computing, mobility, security en de verwerking van big data. Van der Straaten: ‘Door de New Style of IT kunnen organisaties hun IT beschouwen als operationele kostenpost in plaats van als investering. Voorheen ging immers vaak een kapitaalinvestering vooraf aan een uitbestedingsdeal. Nu moet je het zien als een leaseconstructie waarbij we gedurende de looptijd van het contract vaste bedragen per maand, jaar of gebruiker afspreken.

Virtual Private Cloud
Een belangrijk onderdeel van de nieuwe benadering is de virtual private clouddienst (VPC) die HP Enterprise Services zijn klanten biedt. Zij kunnen alle of enkele van hun bedrijfsapplicaties en –data stallen op een van de 28 datacenterlocaties die HP wereldwijd heeft. Eind oktober opende HP zijn gloednieuwe datacenter met VPC-locatie in Nederland. Een virtual private cloud is in veel opzichten vergelijkbaar met een reguliere private cloud, met een volledig afgeschermde infrastructuur die enkel is gekoppeld met andere toepassingen en bronnen van de klant.Het verschil is dat bij een VPC de klant ook gedeelde standaard cloudtoepassingen tot zijn beschikking heeft. Die toepassingen deelt hij dan met andere VPC-klanten van HP, hoewel het dataverkeer daarbij wel strikt blijft gescheiden. Het gaat om veelgebruikte cloudapplicaties, zoals e-mail, SAP en Microsoft Sharepoint en Dynamics. Deze gedeelde toepassingen beheert en onderhoudt HP centraal. Upgrades worden wereldwijd synchroon uitgevoerd.

Bovendien kunnen VPC-klanten hun cloudapplicaties koppelen aan andere omgevingen, zoals de publieke cloud (bijvoorbeeld hpcloud.com) en Open Stack. Daarop draaien vele gestandaardiseerde toepassingen die in vergelijking nog goedkoper zijn, licht Van der Straaten toe. Grootzakelijke organisaties gebruiken dergelijke publieke clouds veelal voor het hosten van een testomgeving of om tijdelijke piekbelasting op te vangen.

Core of commodity?
Om cloud computing optimaal te gebruiken, moeten IT-organisaties elk van hun applicaties op de juiste waarde inschatten, meent Van der Straaten. “Welke toepassingen zijn onderscheidend of uniek voor het bedrijf en welke zijn dat niet? Wij helpen onze klanten graag bij het bepalen van hun core en hun commodity applicaties.”

Zelfs grote organisaties met een complex IT-landschap kunnen volgens de country director zonder veel moeite commodity applicaties naar de cloud verplaatsen. “E-mail of CRM zijn weliswaar belangrijke toepassingen, maar kunnen eenvoudig als gestandaardiseerde dienst vanuit de cloud worden afgenomen.”

“Bij core applicaties ligt dat vaak iets lastiger. Vooral toepassingen die veel bandbreedte gebruiken, vergen meestal flinke aanpassing om in de cloud te kunnen draaien. Hetzelfde geldt voor legacy software. Die oude applicaties zijn vaak in huis ontwikkeld en zitten meestal vol met intellectueel eigendom waar IT-organisaties niet snel afstand van nemen. Toch kunnen wij de software beheren, moderniseren en eventueel zelfs in gedeeltes naar de cloud brengen.”

Roadmap
Van der Straaten: “Transitietrajecten waarbij applicaties in de cloud worden geplaatst, nemen wij graag op ons. Dat doen we uiteraard in goed overleg met de klant. Dan definiëren we een roadmap en lopen deze stap voor stap met de klant af.”

“Door de inzet van de virtual private cloud worden IT-organisaties veel flexibeler. Ze kunnen op elk moment besluiten meer of minder toepassingen vanuit de cloud te gebruiken. Of dat nu komt door veranderde wensen vanuit de interne organisatie of door een verandering in de technologie. Het resulteert in elk geval in een heel andere relatie tussen de klant en ons. Wij durven meer onzekerheid te nemen in ruil voor vertrouwen bij de klant. In zo’n vertrouwensrelatie moet de klant zichzelf afvragen of hij kiest voor zomaar een partner of voor een vertrouwde dienstverlener met wie hij gezamenlijk de weg bewandelt.”

Nederlandse cloudlocatie
Klanten van HP kunnen vanaf december gebruikmaken van een virtual private cloud waarvan de dataopslag en diensten volledig binnen Nederland kan blijven. Daarvoor heeft HP Enterprise Services een eigen datacenterlocatie in Roosendaal geopend. Eerder konden organisaties voor deze diensten enkel terecht in buitenlandse datacenters, iets wat voor veel organisaties niet wenselijk is in verband met compliancy.

Het HP datacenter is onderdeel van het gloednieuwe datacentergebouw van ICT-infrastructuurdienstverlener Colt. In vier separate modules heeft HP 2000 vierkante meter ter beschikking, met mogelijkheden tot snelle groei. Het is ingericht met diensten als infrastructuur-as-a-service (IAAS), platform-as-a-service (PAAS), software-asa- services (SAAS), naast traditionele hosting en datacenter services.

Met de virtual private cloud-propositie heeft HP een antwoord op de veranderingen in de uitbestedingsmarkt. Het biedt organisaties een flexibiliteit die onmogelijk was bij traditionele outsourcingscontracten. Veel daarvan zullen in de komende tijd dan ook op de schop gaan.

In eerste instantie verdwijnen voornamelijk commodity applicaties, zoals e-mail en CRM, in cloud. Van der Straaten verwacht echter dat ook applicaties waarmee bedrijven zich onderscheiden van de concurrentie, de virtual private cloudomgeving binnentreden.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!