IT-afdeling ontlasten blijkt belangrijkste reden BYOD te omarmen
10-02-2014
Deel dit artikel:

IT-afdeling ontlasten blijkt belangrijkste reden BYOD te omarmen


Eén van de belangrijkst drijfveren voor bedrijven om in Bring Your Own Device (BYOD) te investeren is de hoge werkdruk op de IT-afdeling. Bedrijven stellen dat het zelf leveren, beveiligen en ondersteunen van alle PC's binnen hun bedrijven inefficiënt en duur is. Werknemers zelf laptops mee laten nemen en deze beheren via een centrale beheeroplossing scheelt dan ook veel tijd en geld.

Dit stelt althans Moka5, dat onderzoek heeft gedaan naar de drijfveren om in BYOD te investeren. Moka5 is leverancier van BYOD-oplossingen met 'unified containers' voor PC's, Macs en mobiele apparaten. Deze unified containers zorgen ervoor dat bedrijfsdata op een veilige wijze in een soort container wordt opgeslagen. De data wordt hierdoor gescheiden van persoonlijke data, waardoor de privacy van werknemers nooit in gevaar komt en datalekken worden voorkomen.

Kostenbesparing
Het voltallige personeel voorzien van laptops, smartphones, tablets en andere apparatuur is prijzig. Een andere belangrijke drijfveer om BYOD te omarmen is dan ook de kostenbesparing die bedrijven hiermee kunnen realiseren. Werknemers die bijvoorbeeld zelf een laptop meenemen naar werk hoeven immers niet meer te worden voorzien van een bedrijfslaptop. Bedrijven besparen hierdoor op de aanschaf van nieuwe laptops, smartphones en tablets.

De derde drijfveer die bedrijven noemen is het verhogen van de productiviteit van werknemers. Bedrijven stellen dat tevreden medewerkers nou eenmaal productiever zijn. Organisaties blijken daarom graag aan de behoefte van personeel te voldoen om apparatuur naar eigen keuze te kunnen gebruiken.

Obstakels
Bedrijven zien echter ook allerlei obstakels bij het omarmen van BYOD. Het belangrijkste obstakel dat wordt genoemd is het feit dat kritieke bedrijfsdata op allerlei onveilige apparatuur achterblijft. Deze data kan hierdoor eenvoudig uitlekken, terwijl dit een grote schadepost en reputatieschade kan opleveren.

Daarnaast stellen bedrijven het een uitdaging te vinden werk en privé op de persoonlijke apparaten van medewerkers te scheiden. Organisaties vinden het onder andere moeilijk een beveiligingsbeleid op te stellen dat de privacy van gebruikers respecteert in het geval van een beveiligingsincident.

Up-to-date houden
Een ander belangrijk obstakel is het beheer, beveiligen en updaten van de persoonlijke apparaten. Werknemers nemen een grote diversiteit aan apparatuur mee en verbinden deze met het bedrijfsnetwerk. Het is dan ook noodzakelijk al deze apparaten up-to-date te houden en goed te beveiligen.

Een infographic met de bevindingen van Moka5 is hier te vinden. 

WH

Terug naar nieuws overzicht
Mobility