Redactie - 14 februari 2014

Huawei wil in Europa voortrekkersrol rond 5G netwerken

 

De Chinese netwerkleverancier Huawei wil in Europa een voortrekkersrol nemen rond de introductie van snelle 5G mobiele netwerken die in 2020 geschikt moeten zijn voor gebruik.

Huawei investeert komende jaren meer in onderzoek en ontwikkeling van 5G technologie binnen zijn European Research Centre, aldus Dr. Wen Tong (foto), Head of Wireless Research en Head of Communications Technologies Laboratories van het Huawei 2012 LAB waar meer dan 700 onderzoekers werken. Wen Tong zei dit tijdens de 5G@Europe Summit in München. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van algoritmes en 3GPP/IEEE draadloze standaarden, waaronder 5G.

Internet of Things

Volgens Tong komen de eerste 5G-netwerken commercieel beschikbaar in 2020. 5G netwerken hebben tien keer zoveel capaciteit en dan de huidige netwerken. Op 5G netwerken kunnen pieksnelheden worden gehaald van 10Gbps. 5G ondersteunt zaken zoals gevirtualiseerde cloud computing en Internet of Things, waarbij naar verwachting 100 miljard apparaten en ‘dingen’ aangesloten zullen zijn. “Maar eerst moet de volledige uitrol van LTE 4G een succes worden voordat alle focus op 5G netwerken komt te liggen”, aldus Tong.

3GPP

5G is ‘serious business’ voor de Chinese netwerkgigant. Huawei is het enige Chinese bedrijf als Board Member voor het EU programma ten aanzien van 5G. Tong zegt dat Huawei nauw samenwerkt met andere leveranciers, operators, onderzoeksinstellingen en de EU. “Hierbij wordt 3GPP als standaard gebruikt omdat die de meeste belangrijke partijen in de telecombranche wordt ondersteund.”

Volgens Tong maken mensen in de toekomst door de komst van 5G wereldwijd meer gebruik van mobiele dan vaste netwerken. “5G is een wereldwijde technologie is echt een incubator voor andere technologieën. In 2018 komt de eerste pre-commerciële versie van 5G beschikbaar.”

Door: Witold Kepinski

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!