Redactie - 18 februari 2014

Angela Merkel wil datacenternetwerk voor Europese dataopslag bouwen


De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil een Europees netwerk van datacenters gaan bouwen. Het datacenternetwerk moet zeker stellen dat e-mail en andere data van Europeanen uit handen blijft van de Amerikaanse overheid. Merkel wil het netwerk opzetten in samenwerking met Frankrijk. 

Data opslaan in de Verenigde Staten (VS) is controversieel. De Patriot Act is een wet die de Amerikaanse overheid de mogelijkheid geeft zonder tussenkomst van rechter data op te vragen van Amerikaanse bedrijven. Ook Amerikaanse vestigingen van Europese bedrijven zouden echter niet in staat zijn data uit handen te houden van de Amerikaanse overheid als deze zich beroept op de wet.

Europese leveranciers
"We gaan bespreken welke Europese leveranciers beveiliging kunnen leveren aan burgers", legde Merkel in een wekelijks podcast uit. "Hierdoor hoeven zij niet langer met hun e-mail en andere data de Atlantische oceaan over te steken. We kunnen ook communicatienetwerken aanleggen binnen Europa".

Merkel heeft zelf goede reden Europese data uit handen van de VS te houden. Enige maanden geleden bleek dat de Blackberry van Merkel is afgetapt door Amerikaanse inlichtingendienst. De Duitse bondskanselier noemde het incident onacceptabel en slaat met het Europese netwerk van datacenters nu dus terug.

Privacyverordening
"Op dit moment onderhandelingen over een zogeheten privacyverordening. Deze verordening moet een reeks uniforme standaarden opleveren voor databescherming in Europa", zei Merkel. "De onderhandelingen hierover zijn lastig, aangezien sommige landen minder zwaar aan privacy tillen dan Duitsland. Wij zijn niet bereid ons privacybeleid te af te zwakken".
 
WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!